slavonija...bosnjaci...06.07.2024.nekoliko dana poslije olujnog nevremena u kojem je mjesto bosnjaci najgore stradalo radi se na krovovima, a ukljucila se i hrvatska vojska ljudstvom i strojevima;foto Gordan Panić

slavonija...bosnjaci...06.07.2024. nekoliko dana poslije olujnog nevremena u kojem je mjesto bosnjaci najgore stradalo radi se na krovovima, a ukljucila se i hrvatska vojska ljudstvom i strojevima; foto Gordan Panić

25.7.2024., 19:26
SANACIJA ŠTETA OD NEVREMENA

Bošnjacima pet milijuna eura pomoći

Općini Bošnjaci, koju je 1. srpnja pogodilo nevrijeme praćeno tučom, a nakon kojeg je proglašena prirodna nepogoda, Vlada će iz državnog proračuna osigurati pet milijuna eura za hitnu sanacija štete na stambenim i ostalim oštećenim objektima, odlučeno je na sjednici u četvrtak. "Nevrijeme zahvaćeno tučom izazvalo je velike materijalne štete i slijedom toga je župan Vukovarsko-srijemske županije donio odluku o proglašenju prirodne nepogode, a općina Bošnjaci uputila je zahtjev za pomoć iz Državnog proračuna za sanaciju štete", kazao je ministar financija Marko Primorac. Vlada je stoga odlučila pomoći Općini u obliku osiguranja pet milijuna eura iz proračunske zalihe državnog proračuna za hitnu sanaciju štete na stambenim objektima nužnima za život te ostalim objektima. "Reagiramo brzo, a ako ova sredstva ne budu dovoljna, pomoći ćemo da se saniraju ove štete", dodao je premijer Andrej Plenković i zahvalio svim ljudima koji su pomogli unesrećenima nakon nevremena.
Odobreni iznos sredstava isplatit će se Općini Bošnjaci jednokratno, a Općina je dužna dodijeljena sredstva utrošiti u roku od godine dana od dana primitka sredstava, sukladno kriterijima koje utvrdi. Primatelj sredstava dužan je Ministarstvu financija dostaviti izvješće o zakonitom, namjenskom i svrhovitom utrošku sredstava isplaćenih iz proračunske zalihe najkasnije u roku od mjesec dana od isteka roka utroška sredstava. Neutrošena i nenamjenski utrošena sredstva proračunske zalihe korisnik sredstava dužan je vratiti na račun proračuna.
Vlada je na sjednici prihvatila i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem državnom proračunu radi osiguranja sredstava za saniranje štete na potresom pogođenom području. Proračun Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine povećat će se za 25,7 milijuna eura, koji će se dodijeliti općinama Dvor, Donji Kukuruzari, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Majur u Sisačko-moslavačkoj županiji.