Zagreb, 12.07.2024. - Zgrada Hrvatskog sabora na Markovom trgu, koja nakon današnjeg završetka sjednice kreče u obnovu.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA
23.7.2024., 21:28
NA RED SU DOŠLI POLITIČARI

Plaće državnih dužnosnika mogle bi porasti za 60 posto

Iako su već otprije davali jasne naznake o tome da planiraju podizati dužnosničke plaće, što znači plaće ministara i zastupnika, pa i samog premijera i predsjednika, iz Vlade su u utorak pustili probni balon s maksimalističkim iznosima. Prema toj informaciji plaće bi radikalno rasle po osnovici od više od 80 posto, a s dodacima do 60 posto, pa bi tako i predsjednik Vlade i predsjednik države nakon povećanja mjesečno primali više od 5000 eura netoplaće.

Problem je u tome što je nakon podizanja plaća u javnom sektoru faktički došlo do činjenice da ministri imaju manje plaće od svojih suradnika. Primjerice, Šime Erlić je po plaći u svom ministarstvu trideseti, a Oleg Butković ima plaću koja je tek 47. po visini u sustavu koji kao resor pokriva Ministarstvo prometa i mora.

Osnovica plaće dužnosnika nije rasla od 2014. godine, a prema pisanju 24 sata, osnovica bi sada iznosila 943,7 eura bruto - to se množi s koeficijentom radnog mjesta, a onda se od tog brutoiznosa oduzimaju porezi i drugi izdaci. Prema izračunu na temelju te osnovice, ministri bi imali plaću od 3500 do 4000 eura, a slično bi zarađivali i saborski zastupnici. Oni i sad imaju po prilici slične netoplaće, pa bi omjeri ostali jednaki. Ali to znači da bi im u apsolutnom iznosu plaće rasle od 1300 do čak 2000 eura! Time bi hrvatski političari sustigli svoje kolege iz niza drugih europskih država, a svakako većinu u srednjoj i istočnoj Europi po svojim primanjima.

Takvih dužnosnika u Hrvatskoj ima ukupno oko 300 - dakle 150 saborskih zastupnika, plus ministri i drugi iz Ureda Vlade i Ureda predsjednika, te Ureda predsjednika Sabora (Gordan Jandroković po ovom bi izračunu bio na oko 4900 eura). Iako je ovaj prijedlog prilično radikalan i sigurno neće naići na odobravanje šire javnosti, u političkim krugovima dočekan je, potpuno očekivano, dosta pozitivno, čak i od oporbe.

Tako je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak izjavio kako nema ništa protiv povećanja plaća jer je to realnost nakon toliko godina, ali konkretne iznose komentirat će kad doista i vidi prijedlog Vlade, kaže. Zastupnica Dalija Orešković ironično komentira kako premijer Andrej Plenković ionako stalno tvrdi da se u Hrvatskoj odlično živi, pa valjda sad i on želi bolje živjeti. No svi ističu da je korekcija svakako potrebna.

Premijer Andrej Plenković još dan prije ove objave izjavio da je povećanje plaća "dobra mjera" zbog tri razloga: ona je antikorupcijska, u sustav može dovesti bolji kadar jer plaća postaje konkurentna i, na kraju, korekcije nije bilo ni jednom otkako je on na vlasti, dakle najmanje od 2016. godine. "To je jedan od načina kako da učinimo politički posao atraktivnim. Više plaće su i antikoruptivna mjera, što je isto bitno, jednostavno je vrijeme da se i taj rad adekvatnije valorizira", rekao je premijer u ponedjeljak.

Iz Vlade poručuju da su iznosi koji se u javnosti spominju naklapanja i da će svi biti spremno s finalnim iznosima za sjednicu Vlade u četvrtak.