Varaždin, 06.05.2024. - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a na konferenciji za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ sk
HINA
19.7.2024., 21:54
RASPLET PRIČE

Sud otvorio stečaj nad Varteksom

Trgovački sud u Varaždinu u petak je otvorio stečaj nad Varteksom, a prvo ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka sazvano je za 8. listopada. Istodobno je sudovima naloženo da u zemljišnim knjigama obave upis zabilježbe o otvaranju stečaja nad Varteksovim nekretninama - industrijskim zgradama, skladištima, dvorištima, zemljištima, poslovnim prostorima i stanovima - u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Varteks nekretnine u Hrvatskoj ima u Varaždinu, Gornjem Kućanu, Biškupcu i na zagrebačkoj Trešnjevci. U Srbiji posjeduje stan u središtu Beograda, u Knez Mihailovoj, i obiteljsku stambenu zgradu u Zemunu te poslovne prostore i trgovine u Šidu, Vranju i Priboju, a u BiH su to zgrade, kuće i poslovni prostori u Travniku i Novom Travniku. Procjene su da Varteksova imovina vrijedi oko 23 milijuna eura. "Radi se o stečajnom postupku nad društvom dužnika koji je veliki poduzetnik u smislu računovodstvenih propisa i ima brojnu imovinu znatne imovinske vrijednosti. Stečajni dužnik je vlasnik mnogobrojnih nekretnina i pokretnina te ima zaposlen velik broj radnika. Zbog svojih poslovnih odnosa za očekivati je da će imati velik broj vjerovnika, gdje će stečajni upravitelj morati raditi na sastavljanju i popisivanju brojne imovine, kao i na ispitivanju velikog broja tražbina vjerovnika", navodi se u rješenju suca Huga Wedemeyera.

BAKIĆ: NISAM DIONIČAR

Poduzetnik Nenad Bakić reagirao je na vijest o stečaju jer je naveden kao jedan od založnih vjerovnika: “Odavno nisam dioničar Varteksa, ni jedan od vjerovnika s višemilijunskim potraživanjima. Sva sam potraživanja osim 331.807 eura prenio te nisam uključen u poslovanje Varteksa, uključivo i naplatu potraživanja.” H

Stečaj je otvoren nakon što je Trgovački sud u Varaždinu zaprimio prijedlog predsjednika Uprave Varteksa Karla Kopreka za otvaranje stečaja zbog više neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana i neisplata triju uzastopnih plaća. Račun Varteksa bio je 64 dana u neprekidnoj blokadi s ukupnim neizvršenim osnovama za plaćanje od 2.246.670 eura. Dospjeli krediti i kamate su 16,61 milijun eura, tražbine domaćih vjerovnika 4,26 milijuna eura, a za isplatu plaća radnicima za svibanj potrebno je 593.046 eura. Najvažniji založni vjerovnici, s iznosima od 5,9 i pet milijuna eura, jesu ZABA i HBOR. Za stečajnog upravitelja imenovan je Tomislav Đuričin, a radnici su dali potporu Upravi u pokretanju stečaja jer to drže jedinim načinim da se isplate zaostale plaće, ali i nastavi proizvodnja.

S dolaskom stečajnog upravitelja radnici odmah dobivaju otkaz, a stečajni upravitelj ima 30 dana da utvrdi koliki su točno prihodi tvrtke i prema tome će pozivati radnike natrag i povećavati opseg proizvodnje. Koprek drži da će svi radnici u maloprodaji nastaviti raditi jer su to prihodi iz kojih se firma može financirati.