15.07.2024., Zagreb - Danas istice rok za prijavu kandidata za suce Ustavnog suda. Do sada se prijavilo vise od 30 kanddata, a nije iskljuceno da ih bude i vise. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
18.7.2024., 08:33
OSJEČKI KANDIDATI ZA VAŽNU POZICIJU

U Ustavni sud žele pravni stručnjaci Tunjica Petrašević, Mato Palić i Anita Blagojević

U Ustavni sud RH dosad nikad nije izabrana osoba izravno s osječkog Pravnog fakulteta

Među pedeset i dvoje prijavljenih na javni poziv za nove suce Ustavnog suda je i troje pravnih stručnjaka s Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. To su dekan tog fakulteta Tunjica Petrašević te profesori Mato Palić i Anita Blagojević.

Kako je Petrašević sada i vijećnik HDZ-a u osječkom Gradskom vijeću, u slučaju izbora na ovu funkciju iz stranke bi morao izići, no logično je da bi, ako bude izabran, to bilo iz kvote koja, kada je riječ o broju sudaca, pripada toj stranci. Iz političkih krugova dolaze i nagađanja kako bi drugih dvoje kandidata navodno put do Ustavnog suda vodio uz potporu Domovinskog pokreta i SDP-a.

Iskorak

Tunjica Petrašević rođen je 1980. u Slavonskom Brodu i dekan je Pravnog fakulteta u Osijeku. Na tom je fakultetu i diplomirao 2003., a od ožujka 2006. na njemu je i zaposlen. Između ostaloga, bio je predsjednik Katedre za europsko pravo, od 2014. do 2019. bio je prodekan za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije, potom v. d. dekana pa od 2020. i dekan. Govori engleski jezik, a služi se pasivno njemačkim i francuskim.

osijek, 15 svibnja 2024, 8,15 sati, pravni fakultet, pravos, dekan prof.dr.sc. tunjica petrašević, novinar ivan alilovićsnimio zdenko pušić

Prof. dr. sc. Tunjica Petrašević

Zdenko Pušić

“Uz nešto manje od devet godina iskustva rada na fakultetu, bio sam na stažu na Sudu EU-a u Luksemburgu, a doktorirao sam na temi koja se tiče implementacije prethodnog postupka u pravnim sustavima država članica EU-a, koji podrazumijeva i suradnju nacionalnih ustavnih sudova sa Sudom EU-a u Luksemburgu. Ako bih bio izabran za suca Ustavnog suda, mogao bih svojim radom pridonijeti toj europskoj komponenti - Ustavni sud mora pratiti praksu, referirati se i ugraditi u svoje odluke praksu i jednog i drugog suda - i onog u Luksemburgu i onog u Strasbourgu", rekao nam je Petrašević o motivima i razlozima svoje kandidature.

MANDAT ISTEKAO ZA DESET SUDACA

Mandati su istekli ustavnim sucima Andreju Abramoviću, Ingrid Antičević Marinović, Snježani Bagić, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Lovorki Kušan, Josipu Leki, Davorinu Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću, a kako je vidljivo na stranicama Sabora, šestero ih se kandidiralo za novi mandat. To su Abramović, Brkić, Jelušić, Kušan, Mlinarić i Šumanović. Među ostalim pristiglim kandidaturama su profesori i docenti sa zagrebačkog, riječkog i osječkog pravnog fakulteta, odvjetnici i aktualni suci, među kojima i bivši predsjednik Vrhovnog suda i trenutni sudac toga suda Đuro Sessa, te bivša pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Kandidirao se i Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa.

Kako dolazi iz sustava znanosti, kao i dvoje njegovih kolega, to bi mu bila velika promjena, ali nesumnjivo i velik izazov. "No mislim da sam za taj izazov spreman i imam dovoljno iskustva. Ako bi netko od nas troje s osječkog Pravnog fakulteta bio izabran, to bi bilo prvi put od osnivanja samostalne Hrvatske i ustroja Ustavnog suda RH da bi tu bio i netko iz Osijeka. Mato Arlović je nekada bio asistent i poslije doktorirao na ovom pravnom fakultetu, ali nije otišao na Ustavni sud kao zaposlenik ovog fakulteta", ističe Petrašević. Dodaje kako se dosad držao isključivo akademske karijere, ovo je mu prvi takav iskorak.

Više kandidata

Zagreb, 20.06.2018. - Okrugli stol "Izborni sustav u Hrvatskoj: treba li, što, kako i kada mijenjati?" u organizaciji Večernjeg lista. Na fotografiji Mato Palić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Mato Palić

HINA

Mato Palić rođen je 1976. u Osijeku, a Pravni fakultet završio je 1999. Danas je predsjednik Katedre za ustavno i europsko pravo na tom fakultetu. U dva je navrata bio i prodekan za projekte i međunarodnu suradnju. Na lokalnim izborima 2017. godine izabran je za vijećnika u osječkom Gradskom vijeću, što je bio do travnja 2021. Član je Hrvatske udruge za ustavno pravo i Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu. Aktivno se služi engleskim jezikom. "U dobi sam kada smatram da imam određenu zrelost - mislim da nisam premlad da bih bio sudac Ustavnog suda. Mislim kako imam dovoljnu razinu znanja da bih to mogao obavljati pošteno i stručno", ističe Palić.

Osijek, 06. 12. 2023., PRAVOS, vijecnica, predstavljanje projekata, Jean Monnet modul, Anita Blagojevic - redovni šrof na katedri Ustavnog i EU prava - organizatorSNIMIO BRUNO JOBST

Anita Blagojević

BRUNO JOBST

Anita Blagojević rođena je 1975. u Požegi. Također je diplomirala i zaposlila se na Pravnom fakultetu u Osijeku, 2000. godine. Redovita je profesorica ustavnog prava na Katedri ustavnog i europskog prava. Područjima od posebnog znanstvenog interesa označava ustavno pravo, ljudska prava i njihovu zaštitu, ustavno sudovanje, prava žena i rodnu ravnopravnost, pobačajno zakonodavstvo i lokalnu samoupravu. "Primarni motiv moje kandidature je osobna i profesionalna želja da ova velika promjena u sastavu Ustavnog suda doista rezultira poboljšanjem kvalitete budućih odluka te iznimno bitne institucije, a posljedično i podizanjem izgubljenog povjerenja građana ne samo u Ustavni sud nego i u cjelokupni sustav vlasti", kaže Anita Blagojević.

Ovoga tjedna zaključen je rok za prijavu na javni poziv za deset mjesta u Ustavnom sudu, s tim što mandat ustavnih sudaca traje osam godina. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji je i raspisao taj javni poziv, obavit će razgovore s onima koji ispunjavaju uvjete, a samo imenovanje ustavnih sudaca provodi se na sjednici Sabora. O svakom se kandidatu glasa pojedinačno, a za izbor je potrebna dvotrećinska većina (101 glas). Kako je u tijeku ljetna stanka u radu Sabora, ta će se procedura nastaviti na jesen, od 15. rujna, a završiti se mora do 7. prosinca. Posljednja je informacija da su se na javni poziv javila ukupno 52 kandidata koji žele postati novi suci Ustavnog suda. Prije osam godina javilo ih se 49.