USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
18.7.2024., 19:46
STRANI RADNICI BESPLATNO UČE HRVATSKI

Najteži su “ćevapčići”, a znanje jezika korisno je i na nogometu

“U školi” je trenutno tridesetak radnika iz Azije, mahom zaposlenih u poljoprivredi

Strani radnici iz Nepala i drugih azijskih zemalja koji su došli raditi na hrvatska polja imaju priliku besplatno učiti hrvatski jezik u sklopu pilot-projekta koji je u Podravini pokrenula agencija za posredovanje u zapošljavanju i privremeno zapošljavanje stranih radnika u poljoprivredi u Hrvatskoj, TH Consulting.

Tridesetak mladića ovoga srpnja u društvenom domu u Lozanu, naselju kod Špišić Bukovice, dva-tri puta tjedno u večernjim satima, u sklopu višemjesečnog programa, usvaja osnove komunikacije na hrvatskom jeziku.

“Najlakše nam ide učenje novih riječi. Izgovor je malo teži, pogotovo riječi koje sadržavaju č, ć, đ, dž, poput 'ćevapčići'. Gramatiku razumijem teorijski. Primjena će, vjerujem, doći s vremenom. Veselim se koristiti hrvatskim na nogometu, u trgovini i na poslu", kaže devetnaestogodišnji Kapil Khadka iz Nepala, koji se odnedavno brine o uzgoju povrća u obližnjem OPG-u.

Za "razred" je zadužena Josipa Reit, učiteljica razredne nastave i engleskoga jezika, i pozitivno je iznenađena predznanjem svojih učenika. "Već neko vrijeme žive u Hrvatskoj, pa su tako usvojili izraze potrebne za rad, kao i latinicu. I više je nego očita motivacija za učenje, jer potpuno razumiju koliko će im to značiti za daljnji profesionalni napredak, kao i za integraciju u društvo, a često postavljaju i dodatna pitanja o nepoznatim riječima ili kulturi. Naš je cilj pomoći im da mogu otići u trgovinu, k liječniku, baviti se hobijima, sudjelovati u timskim sportovima", pojašnjava učiteljica.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kurikulum nije formalno propisan, ali je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo program učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture za azilante i strance, koji propisuje preporučenu formu i strukturu programa, te koji slijede i u Lozanu. Kako za strane radnike u Hrvatskoj još nema dovoljno sustavno organiziranih tečajeva, a pogotovo ne besplatnih i za poslodavca i za radnika, Općina Špišić Bukovica ustupila je prostor bivše područne škole. Općinski načelnik Hrvoje Miler kaže kako je škola hrvatskoga jezika itekako važna zbog bolje svakodnevne komunikacije i snalaženja, ali i lakšeg sporazumijevanja sa stanovništvom i poslodavcima. "Pozdravljam takvu inicijativu, smatram da će dosadašnji polaznici svojim dobrim primjerom pokazati budućim kolegama da je riječ o pozitivnoj promjeni", navodi Miler i dodaje: "Odaziv je sjajan, a nedavno smo u povodu blagdana sv. Florijana, zaštitnika našeg naselja Lozan, održali turnir u malom nogometu, gdje je ekipa stranih radnika igrala protiv lokalne ekipe. Mogu reći da ima pojedinaca koji jako dobro igraju nogomet."

“Radnici moje tvrtke su u školi. Smjene prilagođavamo i izlazimo im ususret, kako bi mogli biti na nastavi i kako ne bi propuštali gradivo. Prvi koji su došli razumiju, iako teže govore, pogotovo ponavljajuće pojmove vezane uz posao. Prvo nauče pojmove vezane uz svakodnevni posao", ističe Mario Mareković, vlasnik DAM-a, tvrtke obitelji iz Lozana poznate i kao "kraljevi kamilice", koja je krajem 2021. pronašla prve strane radnike upravo preko agencije TH Consulting. Od 50 zaposlenih 18 je Nepalaca, a u procesu su dovođenja i supruge jednog radnika ove godine.

“U trenutku kada u Hrvatskoj svjedočimo naglom priljevu stranih radnika, prepoznali smo značenje svoje društvene odgovornosti, a radnicima smo osim tople dobrodošlice, administrativne, zdravstvene i privatne podrške i nalaženja poslodavca odlučili ponuditi i besplatnu potrebnu edukaciju. Među Nepalcima su tako hit ćevapi, a jako su dobri u nogometu. Uz poznavanje jezika lakše im je i na poslu, oko, primjerice, rajčica, ali i oko nogometa, pa i ćevapa", napominje osnivač i direktor TH Consultinga Ivan Suhanek.

Prema podatcima MUP-a, od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine stranim je državljanima izdano ukupno 112.389 dozvola za boravak i rad, od čega 74.184 za novo zapošljavanje, 26.226 za produženje i 11.939 za sezonske radnike. Analitičari predviđaju kako će do 2050. godine svaka četvrta osoba u Hrvatskoj biti stranac.