slavonija...vinkovci...24.05.2024.pjesacka zona u sredistu grada; dan maturanata - norijada 2024.; vinkovacki maturanti zaplesali sokacko kolo u pjesackoj zoni;foto Gordan Panić
Gordan Panić
18.7.2024., 07:16
OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI

Na temelju pritužbi maturu prošlo još 208 maturanata

Još je 208 maturanata prošlo državnu maturu, na temelju pritužbi na rezultate mature podnesenih Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Riječ je o 62 gimnazijalca i 146 učenika strukovnih škola čije su pritužbe ocijenjenje opravdanima i negativne ocjene ispravljene u pozitivne. Manjina je to u odnosu prema 5394 uložena prigovora, od kojih su prihvaćena ukupno 1923. "Nije to velik broj prigovora, tek oko četiri posto u odnosu prema ukupnom broju ispita. Najviše je prigovora bilo na ocjene iz eseja, a neki od njih su glasili - 'nisam pročitao djelo, ali sam napisao 500 riječi, pa valjda zaslužujem bar bod'", ilustrirao je Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, na predstavljanju konačnih rezultata državne mature.

Govoreći o lošoj prolaznosti na eseju, na kojem je ove godine palo 5305 učenika, ili njih 19,6 posto, a lani je to bilo 2417 maturanata, ili 8,9 posto, Filipović je podsjetio na činjenicu da za prolaznu ocjenu treba pročitati književno djelo i naučiti napisati esej. "Velika većina nastavnika naučila je to svoje učenike, a manje od 20 posto ih je u školama čiji učenici nisu dobro napisali esej", rekao je Filipović. Dodao je kako pada razina učenika koji upisuju gimnazije, jer gimnazije u manjim mjestima nemaju ni upisnog praga, pa ih upisuju učenici koji nisu sposobni pratiti gimnazijski program.