Sastanak u vukovarskoj bolnici

Sastanak u vukovarskoj bolnici

Ustupljena
18.7.2024., 14:48
NESTALI 1991. GODINE

Identificirani posmrtni ostatci dvaju branitelja i jednog civila

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" Vukovar održana je završna identifikacija posmrtnih ostataka triju osoba nestalih u Domovinskom ratu. Identifikaciji je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je, uz sućut obiteljima, rekao kako će posmrtne ostatke triju žrtava iz Domovinskog rata nakon više od tri desetljeća napokon moći predati obiteljima, a pokojni će konačno pronaći svoj mir.

"Na temelju nalaza vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice i Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb organizirana je ova identifikacija dvaju hrvatskih branitelja i jedne civilne osobe. Oba hrvatska branitelja, iz Vinkovaca, pripadnika 109. brigade HV-a, nestala su 1991. godine između Bogdanovaca i Marinaca, a ekshumirana su u travnju ove godine iz masovne grobnice u Bogdanovcima. Podsjećam kako smo na toj lokaciji ekshumirali četiri osobe i dva su posmrtna ostatka još uvijek u procesu identificiranja", rekao je Medved i dodao kako je identificirana civilna žrtva ubijena nakon sloma obrane Vukovara 1991. godine, no ekshumirana je još 1998. iz pojedinačne grobnice u Šarviz-doli kod Berka. Pojasnio je kako sve ove godine nije bilo moguće dobiti genotip, međutim, nabavom suvremene laboratorijske opreme i uz dodatne uzorke od srodnika utvrđeno je poklapanje.

"Naša misija je da taj mir osiguramo svim obiteljima osoba nestalih u Domovinskom ratu, a ova je identifikacija dokaz naše ustrajnosti i predanosti u otkrivanju grobišta i identifikaciji žrtava koje su već ekshumirane. U proteklim godinama proveli smo terenska istraživanja na čak 396 lokacija, od čega smo na području Vukovarsko-srijemske županije istražili 133 lokacije i pronašli pet masovnih i niz pojedinačnih grobnica", naveo je ministar.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir ocijenila je kako je svaka identifikacija korak bliže istini za svaku obitelj koja još traga za nekim od članova nestalih u Domovinskom ratu. "Nadam se da će ova identifikacija donijeti mir obiteljima i mjesto gdje će ove ljude u budućnosti posjećivati njihovi najdraži i prijatelji", kazao je ravnatelj vukovarske bolnice, dr. Anto Blažanović.

Ekshumirano je 189 posmrtnih ostataka i završno proveden proces identifikacije za 266 osoba. Hrvatska još uvijek traga za 1794 osobe, odnosno 1403 nestale i 391 osobom za koju se zna da je smrtno stradala, ali nije poznato mjesto njezina ukopa.