Osijek, 08. 07. 2024., Toplinski val; vrucina; kape; sesirSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
17.7.2024., 19:33
TOPLINSKI VAL “UPALIO” KLIMATIZACIJSKE UREĐAJE

Srušen rekord u potrošnji struje

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u srijedu je objavio da je dan prije, u utorak, 16. srpnja, u 20. satu zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh). “Već gotovo dva tjedna dugi toplinski val, a 16. srpnja u dvadesetom satu, uzrokovao je još jednu rekordnu, maksimalnu potrošnju električne energije od 3341 MWh. Time je dosegnut novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS”, navodi se u priopćenju.

“Iako se prema planiranim vrijednostima ne očekuje da bi u srijedu trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li postignutu potrošnju električne energije u srijedu u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s potrošnjom u istom satu (3219 MWh) u utorak, uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će biti dosegnut maksimalni satni iznos potrošnje električne energije”, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata, kao i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju kako će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije još uvijek probijati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Iz HOPS-a ističu kako je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini, te kako ne očekuju problemi u redovitoj opskrbi električnom energijom. Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana i uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela nuklearne elektrane Krško, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internetskim stranicama.