Osijek, 02. 10. 2023.,Gradjevinski i arhitektonski fakultet Osijek, akademska godina 23/24, fakulteti, fakultet, brucosi, studenti, student, studentice, dobrodolica, uvodni govor, ilustracije, zgrada fakulteta, knjiznicaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
17.7.2024., 19:51
OBJAVLJENE KONAČNE RANG-LISTE

Novih studenata je 23.540

Najveće zanimanje kandidata i dalje je bilo za studije ekonomije i prava

Pravo upisa na neki od studija u ljetnom upisnom roku za akademsku godinu 2024./2025. u Hrvatskoj ostvarilo je 23.540 kandidata i kandidatkinja, pokazale su konačne rang-liste, objavljene u srijedu, 17. srpnja, na mrežnoj stranici postani-student.hr., priopćila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje.
U odnosu prema prošloj akademskoj godini, pravo upisa ostvario je 1901 kandidat manje.
Ukupno 32.285 prijavljenih kandidata, što su 1532 kandidata više nego prošle godine, moglo je birati između 1313 studija, na kojima je ukupna upisna kvota 41.174.

Najveće je zanimanje, uzimajući u obzir omjer broja prvih izbora i kvote, bilo za studij glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Slijedi, prema zanimanju, studij fizioterapije na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu i sestrinstvo (izvanredni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Na top-listi studija, kada se uzme omjer broja prvih izbora i kvote, ove je godine i kriminalistika na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti, potom grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Prema tom kriteriju šesti na listi je studij sestrinstva na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku.

učionica škola učenje ilustracija
PIXABAY

Najveći broj prijava prvog izbora imali su studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, potom studij elektrotehnike i informacijske tehnologije te računarstva na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Slijedi stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i studij prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Na toj listi visoko mjesto zauzima i studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon objave konačnih rang-listi ostala su slobodna 17.634 mjesta, navodi u priopćenju Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

“Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa mogu se prijaviti za jesenski rok na studije na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studije u jesenskom roku počet će nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku za studije na kojima je ostalo mjesta (prijave će se otvarati pojedinačno za svaki studijski program) i trajat će do 18. rujna 2024., kada će biti objavljene i konačne rang-liste", ističe se u priopćenju Agencije, te upućuje kandidate da dodatne informacije o prijavama i upisima na studije u Hrvatskoj potraže na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr. Također, popis visokih učilišta i studija s brojem ostvarenih prava upisa i brojem slobodnih mjesta može se potražiti na mrežnoj stranici www.studij.hr/statistika