17.05.2024., Zagreb - Predstavljanje Vlade Republike Hrvatske na prvoj sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora. Ivan Penava Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
16.7.2024., 21:04
POZICIJE U KULTURI, OBRAZOVANJU, MUP-u...

Većina DP-ovih državnih tajnika stiže - iz Slavonije

Vrselja dobiva poziciju u Ministarstvu kulture i medija, a Bilandžić u MUP-u

Na sjednici Vlade u četvrtak bit će i službeno zaokružen proces imenovanja državnih dužnosnika u Vladi, odnosno državnih tajnika - Domovinski pokret s partnerima dobiva devet mjesta od ukupno 18 ministarstava, a ostali će državni tajnici biti HDZ-ovi odnosno HSLS-ovi i HNS-ovi.

“Revolving door"

Premijer Andrej Plenković kaže da ne razumije medijski interes oko tih imena jer je to rutinska stvar. "Svaka vlada ima državne tajnike, pa će ih imati i ova. Bit će to sve okej", kaže premijer, koji je ipak tjednima prije toga pregovarao s partnerima iz Domovinskog pokreta. Oni su, na temelju koalicijskog sporazuma potpisanog nakon formiranja Vlade, ali koji nikad nije javno objavljen, računali na najmanje 10, a možda i do 15 mandata, no Plenković im je poručivao da ne mogu imati više državnih tajnika nego mandata u Saboru, a ondje imaju 11 zastupnika. Na kraju im je ponudio osam plus jedan - osam za članove DP-a i jedno mjesto za njihove predizborne partnere.

PLENKOVIĆ KAO PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Do proslave obljetnice Oluje HDZ bi trebao objaviti ime svog kandidata za predsjednika Republike, jer je u stranci tako priopćeno članovima na terenu, da se pripreme za početak kampanje. No nakon što je predsjednik Zoran Milanović izjavio kako bi bilo “fora” da mu se suprotstavi sam Andrej Plenković, mediji su počeli špekulirati je li i to jedna od opcija. Sve je komentirao i Plenković u utorak rekavši kako bi bilo “puno bolje, a ne fora da se Milanović ponaša kao predsjednik, a ne kao politički divljak i prostak koji je izvrijeđao cijelu političku scenu, a HDZ proglašavao nacističkom strankom”. “To je čovjek koji nema nikakvog kontakta, koji nešto glumi da ima neki stav, a u Washingtonu je šutio. I mi smo pet godina gledali to sve”, rekao je. Isto je rekao i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora kazavši kako bi to bilo malo neozbiljno, no u anketi Tportala upravo bi Plenković bio premoćni pobjednik, i to sa 64 posto podrške, a Milanović bi imao samo 29 posto.

Čini se da je i dalje, međutim, ostalo otvoreno pitanje, odnosno zahtjev, predsjednika DP-a Ivana Penave da se promjene propisi oko imenovanja dužnosnika, koji su vezani uz ministre i čine njihove najbliže suradnike. On je u razgovoru za naš list rekao kako će tražiti da se proširi krug osoba koje se bez javnog natječaja mogu na mandat zaposliti u kabinetima ministra, no na to je premijer rekao kako je sve regulirano i ne vidi potrebu da se nešto mijenja. Pojasnio je kako postoje dvije vrste savjetnika - posebni savjetnici, koji u načelu rade nešto drugo, a zahvaljujući svom znanju savjetuju nekog ministra i za to dobiju određeni honorar, te tzv. savjetnici koji se preko natječaja zapošljavaju u kabinetu ministra i u tom su sustavu koliko traje i ministar.

osijek, 12 siječnja 2018, 10,00 sati - hnk osijek, Dražena Vrselja, intendantica - snimio zdenko pušić

Dražena Vrselja

ZDENKO PUŠIĆ

Sistem "revolving doora" uveden je u vrijeme vlade Zorana Milanovića, i znalo se da suradnici premijera i ministara odlaze zajedno s tim političkim osobama, no Penavi smeta što je sada sistem takav da šef resora ne može uz sebe dovesti ljude od povjerenja. On misli kako nema nikakvog smisla da se ti istaknuti politički ljudi biraju u profesionalan status na stalna radna mjesta "kao da su učitelji u školi ili slično", ali izgleda da premijer ne planira mijenjati postojeća pravila.

Manje resora

Iako je oko tih "Penavinih 8" vladao zavjet šutnje, ipak smo došli do popisa imena - među njima nema Davora Dretara Dreleta, koji se spominjao za resor poljoprivrede nakon što je ostao bez mandata zastupnika u Saboru, ali je DP dobio neke resore na kojima je jako inzistirao, a isposlovao je i da njegovi ministri gospodarstva i poljoprivrede Ante Šušnjar i Josip Dabro dobiju svoje ljude, jer su smatrali da samo s takvim vertikalama upravljanja istinski preuzimaju te resore. Tako je DP dobio državne tajnike u resoru kulture i MUP-a, što mu je bilo osobito važno zbog ideoloških tema i problema imigranata, ali i gospodarstvo i EU fondove, na čemu je također inzistirao. Stoga su pristali na manji broj resora, ali su uzeli one koji su im bili važni.

Kristina Bilić, pročelnica UO za gospodarstvo Vukovara

Kristina Bilić

ARHIVA

Tako Dražena Vrselja, bivša intendantica HNK-a u Osijeku ide u Ministarstvo kulture i medija, Zlatan Bašić, vukovarski branitelj i zatočelnik srpskih logora u resor branitelja, Marinko Beljo u poljoprivredu, Vedran Špehar u gospodarstvo, Kristina Bilić u resor EU fondova i regionalnog razvoja, David Vlajčić dolazi k Olegu Butkoviću u resor prometa, a Tomislav Bilandžić u MUP, oko čega se i prije špekuliralo. DP dobiva i resor obrazovanja, u koji dolazi Nikola Mrvac s Akademije tehničkih znanosti.

Špehar dolazi iz tvrtke Plinacro, Kristina Bilić je vukovarska pročelnica za gospodarstvo, David Vlajčić je na poziciji u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, a Tomislav Bilandžić bit će državni tajnik zadužen za imigraciju u Ministarstvu unutarnjih poslova. Riječ je o diplomiranom kriminalistu iz Policijske uprave osječko-baranjske, a radio je i u Pevexu kao direktor sigurnosti. On je navodno osoba od posebnog povjerenja potpredsjednika DP-a Marija Radića, koji je i vlasnik Pevexa.