Zagreb, 07.02.2020. - Ispred zgrade Ustavnog suda RH predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović dao je izjavu za medije vezanu uz odluku Ustavnog suda RH donesenu u postupku ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o udomiteljstvu. Na fotografiji zgrada Ustavnog suda RH.foto HINA/ Dario GRZELJ/ ml
HINA
16.7.2024., 20:46
NASTAVAK PROCEDURE U RUJNU

Stigle 52 kandidature za deset ustavnih sudaca

Na javni poziv za deset mjesta na dužnosti ustavnih sudaca, prema posljednjim podatcima, stigle su 52 kandidature, među njima i bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te šestero aktualnih sudaca tog suda koji žele još jedan osmogodišnji mandat.
Među prijavljenima je i kandidatura Dražena Bošnjakovića, bivšeg ministra pravosuđa u dva mandata, saborskog zastupnika HDZ-a i donedavnog predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav javni poziv raspisao je 14. lipnja, nakon što je većini ustavnih sudaca, njih deset, 7. lipnja istekao mandat, koji im je produžen za još najmanje šest mjeseci, odnosno do izbora novih sudaca. Poziv za popunjavanje tih deset mjesta bio je otvoren 30 dana i završio je u ponedjeljak. Prije osam godina na javni se poziv javilo 49 kandidata, ali su tri prijave bile nepravovaljane. Odbor će obaviti razgovore s onima koji ispunjavaju uvjete, a imenovanje ustavnih sudaca provodi se na sjednici Sabora. Zastupnici o svakom predloženom kandidatu glasaju pojedinačno, a potrebna je dvotrećinska većina, tj. 101 glas. Kako traje ljetna stanka Sabora, ta procedura će se nastaviti tek na jesen, od 15. rujna, kada se zastupnici vrate u klupe, a završiti se mora do 7. prosinca.
Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izjavio je da nema ničeg spornog u prijavi bivšeg ministra Bošnjakovića jer je praksa u cijelom svijetu gdje postoje ustavni sudovi da se ustavni suci biraju iz redova političara jednako kao iz redova odvjetnika, profesora i profesionalnih sudaca. "On ima sve reference da bude sudac Ustavnog suda", kazao je. Iako zastupnici izabrani s lista HDZ-a i SDP-a čine dvotrećinsku većinu, Bačić kaže kako "nema govora" o tome da će HDZ o ustavnim sucima razgovarati mimo koalicijskih partnera.