nastava učionica razred škola
PIXABAY
16.7.2024., 09:24
NERIJEŠEN STATUS POMOĆNIKA U NASTAVI

Novi pravilnik na čekanju, 6600 asistenata u školama bez ugovora

Pomoćnici u nastavi i ovog su ljeta napunili burzu rada, nakon što su im sa završetkom školske godine otkazani ugovori o radu. Takva je praksa uvriježena već godinama, no ove godine u proceduri je bio novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi, koji je dao nadu da će se ugovori produžiti na cijelu godinu. Ovako, s naknadom za nezaposlene moraju čekati kraj ljeta da se ponovo prijave na natječaj i dobiju mjesto u školi.

Pravilnik je e-savjetovanje prošao još u ožujku, ali do danas nije ugledao svjetlo dana. Hoće li stupiti na snagu na vrijeme da se idući ugovori o radu produže s nastavne na kalendarsku godinu, nije izvjesno. U Udruzi pomoćnika u nastavi Pun-Hr nadaju se da je ovo posljednja godina u kojoj ljeto provode na zavodu za zapošljavanje. "Ministarstvo je očito kupilo vrijeme. Posljednji sastanak imali smo prije dva mjeseca, raspravili smo sve detalje, a znali smo da promjene neće biti ovog ljeta. Iduće školske godine trebalo bi sve biti u redu, pomoćnici bi imali trajne ugovore koji ne bi išli na nastavnu godinu, nego na cijelu", ističe Ivan Milatić, predsjednik udruge.

“ZAVRŠNA FAZA”

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih na naš upit o zastoju u donošenju pravilnika o pomoćnicima u nastavi odgovaraju kako je donošenje tog pravilnika “u završnoj fazi”. “Sve će biti spremno do početka nove nastavne godine. Natječaje će škole raspisati kao i prijašnjih godina. Ne očekujemo nikakva kašnjenja, sve će biti odrađeno na vrijeme, do početka nastavne godine”, stoji u odgovoru iz MZOM-a. U vezi s brojem pomoćnika u nastavi i stručno-komunikacijskih posrednika koji će od jeseni raditi u školama, on se, po svemu sudeći, neće bitno mijenjati. Ovisit će, kažu, o potrebama koje iskažu škole, ali procjenjuje se da će ih biti više od 5000. Cijena rada će - poručuju iz Ministarstva - biti definirana do trenutka potpisivanja ugovora.

U školskoj godini 2023./2024. u školama je bilo 6600 pomoćnika u nastavi, a potrebu za njihovom podrškom ima više od 10.000 djece. Zbog malih plaća i loših uvjeta rada iz te se profesije učestalo odlazi, a ostaju oni koji to doista osjećaju kao poziv. Potvrđuje to Petra Dragičević, pomoćnica u nastavi iz Splita koja taj posao obavlja već osam godina. Očekuje da je ovo posljednje ljeto u kojem ide na burzu i da će se njezin status ujesen promijeniti. "Sad sam opet dva mjeseca bez plaće, ali otupi čovjek. Bilo je teško osam godina, no čini mi se da je novi pravilnik svjetlo na kraju tunela", kaže. Prije osam godina krenula je s plaćom od 350 eura, a sada je došla do 650. Kako je moguće s tim uopće živjeti? "Ne znam što bih vam rekla, mi pomoćnici u nastavi valjda smo i čarobnjaci u isto vrijeme, pogotovo mi koji smo i podstanari", ironična je Petra. Ali zanimanje, dodaje, ne bi mijenjala. "Meni vam je ovo super, da to ne osjećam iz dubine duše, ne bih ovo nikad u životu radila", ističe.

Pomoćnica u nastavi Biljana Bašić smatra da novi pravilnik neće riješiti probleme, jer će i dalje raditi na određeno vrijeme, a svake jeseni morat će se prijavljivati na natječaj i sklapati novi ugovor o radu. "Opet će to biti prekid radnog odnosa, ne mislim da je to bolje rješenje od postojećeg. Ako već ne misle zaposliti ljude za stalno, onda mi je bolje da sam na burzi, dva mjeseca nemam obaveza", komentira. Ne sviđa joj se, naime, ideja da bi pomoćnici u nastavi i preko ljetnih praznika trebali imati određene obaveze, kao i učitelji. Usto, dodaje, novi pravilnik ne rješava problem minimalne satnice na razini države, nego je cijena rada prepuštena na volju gradovima i općinama.