Osijek, 02. 01. 2023, Prvi radni dan s eurom kao sluzbenom HR. valutom. Reportaza. Robna kuca Sjenjak, bankomat.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
16.7.2024., 20:54
PREKORAČENJA NA RAČUNIMA

Milijun građana, ili njih samo 58 posto, ugovorilo je minus

Oko 750.000 građana više neće imati minus.Oni koji su ga koristili vratit će ga u dvanaest rata

Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, sukladno s Memorandumom o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, koji su 22. srpnja 2022. potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.

Na temelju informacija prikupljenih od banaka potpisnica Memoranduma, utvrđeno je da je do 1. srpnja 2024. nešto više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje, što je 58 posto od ukupno 1,75 milijuna poslanih ponuda za prelazak s prešutno prihvaćenog na dopušteno prekoračenje, priopćila je u utorak Hrvatska narodna banka. Ističu da je od spomenutih više od milijun građana koji su ugovorili dopušteno prekoračenje na dan 1. srpnja 2024. njih oko 450 tisuća doista koristilo svoje ugovoreno prekoračenje. Sve to bi značilo da je, dakle, većina dosadašnjih korisnika minusa odlučila prihvatiti ponude i zadržati minus, koji je sad nešto povoljniji za potrošače (i drukčije se zove), ali i da je čak oko 750 tisuća građana, odnosno preostalih 42 posto ukupnog broja, odlučilo suprotno, da minus više neće imati. Oni koji su ga i koristili, u ovoj skupini koja to više ne želi, vratit će ga u 12 mjesečnih rata.

DIO ZADRŽAO PREŠUTNA PREKORAČENJA

Nakon završetka procesa prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja samo je manji broj banaka odlučio u ponudi zadržati prešutno prihvaćena prekoračenja, ali i to najviše u iznosu prosječnog mjesečnog primanja, što je u skladu s odredbama Memoranduma. Ako je netko iskoristio više od toga, razliku će morati vratiti, ali će to moći napraviti u 12 mjesečnih rata.

Podsjetimo, cilj Memoranduma bio je unaprjeđenje položaja potrošača koji koriste prekoračenja po tekućem računu tako da se omogući prelazak s masovno korištenog skupljeg i po uvjetima nepovoljnijeg prešutnog prekoračenja na povoljnije dopušteno prekoračenje. Važno je pritom istaknuti da dopuštena prekoračenja građanima omogućuju povoljnije uvjete korištenja od prešutno prihvaćenih prekoračenja, što podrazumijeva ograničenje cijene dopuštenog prekoračenja u obliku primjene maksimalno dopuštene efektivne kamatne stope i zajamčenu otplatu na 12 mjesečnih rata ako se iznos prekoračenja smanji ili ukine. Osim toga, prilikom ugovaranja dopuštenog prekoračenja potrošač od banke dobiva cjelovite informacije o uvjetima korištenja takve vrste prekoračenja. U svrhu provedbe Memoranduma, banke su već u rujnu 2022. snizile kamatne stope po odobrenim prešutno prihvaćenim prekoračenjima kako bi se uskladile s ograničenjem efektivne kamatne stope na dopuštena prekoračenja, a u lipnju 2023. potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale su ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, i to u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje. Također, mora se naglasiti kako se na takva prešutno prihvaćena prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje cijene u obliku maksimalne efektivne kamatne stope, pa stoga mogu biti skuplja od dopuštenih prekoračenja. Potrošačima koji nisu prihvatili ponudu banke da ugovore dopušteno prekoračenje, a koristili su prešutno prihvaćeno banke koje više neće imati u ponudi tu vrstu prekoračenja ukidaju prešutno prihvaćeno prekoračenje, a za iznos iskorištenog odobravaju obročnu otplatu na 12 mjeseci, kažu u Hrvatskoj narodnoj banci.

Osim toga, dodaju, korisno je znati da će i ubuduće potrošači moći ugovoriti dopušteno prekoračenje tako da, prema vlastitim potrebama za financijskim sredstvima, podnesu zahtjev, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu sa svojom poslovnom politikom.