Opatija, 13.05.2025.- Hrvatska gospodarska komora organizirala je 18. konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane. Naglasak konferenciji je na novostima iz zakonodavstva o sigurnosti hrane, klimatskim promjenama i rizicima održivosti te odgovornom poslovanju u lancima opskrbe. Na fotografiji Andrija Mikulić, Ivan Matijević, Dragan Kovačević i Francisco Javier Domingues Orive. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ tm
HINA/MILJENKO KLEPAC
14.5.2025., 09:00
Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Proizvodnja hrane treba biti prioritet, samodostatnost je pitanje nacionalne sigurnosti

Proizvodnja hrane treba postati nacionalni strateški prioritet, a samodostatnost u pokrivanju potreba za prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima postaje pitanje nacionalne sigurnosti, pa treba snažno povećati investicije u kapacitete, tehnologije i inovacije, rekao je u utorak potpredsjednik HGK-a Dragan Kovačević.

“U kontekstu geopolitičkih prijetnji, nestabilnosti i carinskih ratova Hrvatska mora pozicionirati proizvodnju hrane kao nacionalno-strateški prioritet. Sigurnost hrane, ponajprije samodostatnost u pokrivanju vlastitih potreba za prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima, postaje pitanje nacionalne sigurnosti", rekao je Kovačević na otvaranju 18. konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji.

Nastavio je da sada, kada su na stolu treće izmjene strateškog plana zajedničke prehrambene politike, u tom planu treba snažno povećati sredstva za investicije, tj. kako uz sredstva iz fondova EU-a treba pojačati nacionalna sredstva, bar na 100 milijuna eura godišnje i usmjeriti u investicije, povećanje kapaciteta, tehnologije i inovacije.

Donji Miholjac, 10. 05. 2023, Enna Fruit, pogoni, pakeraj, hladnjace, firma Enna Fruit. Tvrtka za opskrbu trzista, organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voca i povrca na podrucju Hrvatske i regije. Povrce, rajcica.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Očekuju zaokret u politici potpora, koje moraju biti regionalizirane i fokusirane na proizvodnje u kojima možemo biti konkurentni, jer se, kako je rekao, stvara osjećaj da se potiče sve, a zapravo se gubi fokus.

Ocijenio je da američke carinske prijetnje neće imati snažniji utjecaj na hrvatski izvoz, da u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda SAD sudjeluje u izvozu s 0,8 posto, ali da bi moglo biti šteta za partnere u EU-u, proizvođače alkoholnih pića, vina, maslinova ulja, sira i konditore. Ako ti proizvodi preplave europsko tržište, mogao bi nastati dodatni pritisak na hrvatsku proizvodnju i izvoz. No dodao je da je s obzirom na najnovija događanja moguće odustajanje od visokih carina.

Kovačević je rekao da trendovi u hrvatskoj proizvodnji hrane i dalje nisu dobri - izvoz je lani povećan za više od 8 posto, izvoz je stagnirao, imali smo rekordni vanjskotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od 2,4 milijarde eura, a u odnosu prema 2023., u 2024. pokrivenost uvoza izvozom pala je sa 67 na 61 posto.

Gotovo 97 posto vanjskotrgovinskog suficita čini izvoz žitarica i uljarica, a uvozimo velike količine mlijeka, mesa, povrća, voća, proizvoda na bazi brašna i škroba, visoko finalizirane proizvode, s najvećom dodanom vrijednosti. Dodao je kako velika uvozna ovisnost snažno generira inflaciju, koja je u prvom tromjesečju bila oko 4,4 posto, najveću kada je u pitanju inflaciji cijena hrane na razini EU-a.

Kovačević je rekao da snažni gospodarski rast u Hrvatskoj generiraju osobna i turistička potrošnja i investicije iz EU-ovih fondova, a to dugoročno nije održivo, pa moramo jačati prerađivačku industriju i izvoz. Spomenuo je pritom da izvozimo oko 50 posto pšenice, a uvozimo goleme količine mlinsko-pekarskih proizvoda.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Ivan Matijević smatra da prije turističke sezone neće biti divljanja cijena.

Priprema hrane pod paskom inspektora

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je da je ove godine dao nalog da se inspekcije više usmjere na maloprodajne objekte. Posebno se nadziru oni u kojima se priprema hrana, najveći dio nepravilnosti koje se odnose na kvalitetu bio je u pekarama, a u drugom dijelu u vezi s HASAP-om, rokovima, higijenskim minimumima. U prva četiri mjeseca ove godine obavljeno je 230 nadzora, od toga 107 u maloprodaji, a nesukladnosti je bilo 17 posto. Naglasio je da se građani ne trebaju brinuti, sve što nije u skladu s propisima, ne može u prodaju, a u sezoni će se pratiti i legalitet poslovanja u ugostiteljstvu, posebno kvaliteta i sigurnost hrane. Od nove odluke o ograničenim cijenama, kaže Mikulić, napravljeno je oko 2400 nadzora - u 73 posto nadzora je sve bilo prema propisima, a u 27 posto pronađene su nepravilnosti.