ORAHOVICA/PUŠINA-TRAVANJ 2021. - Crna slavonska svinja za braću Marić je veliki izazovSNIMIO: VLADIMIR GRGURIĆ

Ilustracija

VLADIMIR GRGURIĆ
11.12.2024., 06:00
ODRŽAVANJE TRADICIJE

Budućnost mangulice je u malim gospodarstvima koja svojoj obitelji žele osigurati kvalitetniju hranu

Priručnik “Mangulica - obiteljska svinja” predstavila je udruga uzgajivača kako bi skrenula pažnju na njezin potencijal

Udruga uzgajivača svinja pasmine mangulica objavila je priručnik "Mangulica - obiteljska svinja", a na promociji, održanoj u suhopoljskom dvorcu Janković, sudjelovali su mnogi uzgajivači, kao i oni koji će to tek postati uvidjevši, kako navode organizatori, potencijal te svinje za kvalitetu života svoje obitelji - poput zdrave i kvalitetne hrane, zajedničke aktivnosti i hobija svih članova obitelji, samoodrživosti i ekologije, učenja vrijednosti rada i vremena, održavanja tradicije i mnogih drugih.

Autor priručnika, izv. prof. dr. sc. Vladimir Margeta, stručnjak za mangulice, naglasio je kako se Hrvatska suočava s drastičnim smanjenjem količine i opsega svinjogojske proizvodnje u posljednjem desetljeću, te je postala jedan od najvećih uvoznika svinja i svinjskog mesa u Europskoj uniji, jer vlastitom proizvodnjom zadovoljavamo tek nešto više od 50 posto svojih potreba.

Nedovoljnim strateškim mjerama i forsiranjem intenzivnih oblika proizvodnje i tehnoloških procesa, na koje nisu bili spremni ni proizvođači ni nositelji agrarne politike, dogodilo se da je želja i namjera da se ubrzano osigura samodostatnost i povećanje proizvodnje rezultirala upravo suprotnim. Kako je istaknuo Margeta, negativnim trendovima može se doskočiti zaokretom da se i svinje malih proizvođača počne promatrati kao poljoprivredni proizvod, kao hranu koja se proizvodi za naše obitelji, kao tradicijsku djelatnost u Hrvatskoj, kao onu koja je stoljećima bila njegovana u domaćinstvima diljem Hrvatske.

NAJMASNIJA SVINJA NA SVIJETU, ALI IMA I NAJZDRAVIJU MAST NA SVIJETU

Mangulica je svinja koja ima najzdraviju mast na svijetu. U Hrvatskoj je ta pasmina gotovo zaboravljena, a u svijetu je jedna od najtraženijih. Iako autohtona i tradicionalna u Hrvatskoj, uzgojem ove pasmine svinja ne bavi se mnogo uzgajivača, ali upravo je tu potencijal kako za razvoj proizvodnje za prodaju i izvoz tako i za obiteljski uzgoj i proizvodnju. U Hrvatskoj je mangulica najpoznatija u obliku slavonskih suhomesnatih proizvoda - šunke, kulena, kulenove seke i slanine. Mangulica ima visokokvalitetno meso, koje se ističe svojim ukusom i mogućnošću zadržavanja mesnog soka. Na kvalitetu masti utječe sastav masnih kiselina, ponajviše udio nezasićenih masnih kiselina i udio tzv. zdravog kolesterola, te je mangulica jedina životinja koja ga sadržava u svojem mesu.

Cilj projekta "Mangulica - obiteljska svinja" jest podići svijest i promovirati važnost proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane, potaknuti one koji imaju minimalne uvjete da mogu za svoje obiteljske potrebe na jeftin i relativno lak način proizvesti kvalitetno meso mangulice, kao i promicati vrijednost uključivanja djece u takav način uzgoja mangulica kao zalog za ostanak i opstanak mladih u ruralnim krajevima u budućnosti. "Ovaj koncept nema za cilj uzgajivaču ili vlasniku svinje omogućiti financijsku korist, nego ga usmjeriti da za svoju obitelj osigura zadovoljstvo i zdravlje", istaknuo je Tomislav Bišćan, predsjednik Udruge Mangulica, koji je i sam uzgajivač. Ovom prilikom naglasio je prednosti uzgoja mangulica za svoju obitelj i svoje petero djece, te vrijednosti koje taj obiteljski hobi ima. "Zaista, najviše što možemo svojoj djeci ostaviti je zdravlje i radne navike, te joj usaditi ljubav prema tradiciji i životu u ruralnim krajevima, kao i proizvodnji hrane za sebe i svoju obitelj", rekao je Bišćan.

Kako bi zainteresirali djecu i mlade za svinjogojstvo, u sklopu ovog programa za njih je održana kreativno-edukativna radionica "Mali svinjogojci". Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.