Opatija, 08. 08. 2005 - Hrvatska je Vlada na svojoj prošlotjednoj sjednici potvrdila nagodbu između Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Dom holdinga, odnosno SN holdinga. HFP dvama fondovima, kao nadoknadu za neprebačene dionice sukladno postupku kuponske privatizacije u iznosu od ukupno 570 milijuna kuna, sukladno rješenju arbitražnog postupka, daje više od 256.000 dionica Liburnija hotela, čime oni postaju vlasnici više od 80 posto temeljnog kapitala te tvrtke. Na slici hotel Kvarner.foto FaH/ Miljenko KLEPAC
FaH
5.11.2024., 13:26
KONGRES UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA HOK-a

Ključni problemi ugostitelja su administrativno i porezno opterećenje, te radna snaga

HOK-u su jedini interes hrvatski obrtnici, ali trebaju podršku politike kako bi taj resor stavili na razinu koju zaslužuje

Ključni problemi ugostitelja su nedostatak kvalitetne radne snage i veliko administrativno i porezno opterećenje te je sazrelo vrijeme da se u trenutku snažnog gospodarskog rasta rasterete i ugostitelji i turistički djelatnici, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil.

Kratohvil je na početku 36. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a naglasio da je HOK apolitična organizacija, kojoj su jedini interes 122 tisuće hrvatskih obrtnika, ali da traže i trebaju podršku politike kako bi taj resor stavili na razinu koju zaslužuje.

Kao jednu od ključnih tema naveo je i reformu strukovnog obrazovanja, kazavši kako mladima koji se žele školovati za obrtnička zanimanja treba omogućiti da više budu u hotelima, restoranima, kuhinjama, obrtničkim radionicama. Spomenuo je i povećanje cijena osnovnih namirnica i sirovina, ali i da cijene energenata u obrtništvu nisu snažno rasle, zahvaljujući subvencijama Vlade, te vjeruje da će se tako i nastaviti.

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je da je u prošle dvije godine u programu konkurentnosti turističkog gospodarstva subvencionirano više od 260 ugostitelja i projekata zelene tranzicije te da su dodijeljena tri milijuna eura, a lani je riješeno i pitanje poreznog tretmana napojnica.

SLJEDEĆE SEZONE OČEKUJE NAS INTENZIVNA I ZAHTJEVNA TRŽIŠNA UTAKMICA

Ministar Glavina podržava prostornu politiku koja definira i štiti autohtoni prostor i arhitekturu, što daje konkurentnu prednost. “Puno problema s kojima se sada borimo moglo je biti riješeno prostorno-planskom politikom, koja je bila prilično liberalna”. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ustvrdio je da usluga mora imati adekvatnu vrijednost za novac, da svako povećanje cijene treba biti popraćeno kvalitetom usluga i sadržaja. Ocijenio je da će to biti jedan od presudnih faktora pri odlučivanju za putovanja te da nas sljedeće sezone očekuje intenzivna i zahtjevna tržišna utakmica.

Naglasio je da traje sveobuhvatni reformski proces turističkog sustava, kako bi zadržali konkurentnost i rast prihoda te balansirali kvalitetu života građana i turista, a sastavni dio je i mogućnost da domaći gosti mogu ljetovati u Hrvatskoj. Apelirao je na ugostitelje da pripaze na odnos cijene i kvalitete.

Ugostitelje je pozvao da obrate pozornost na tzv. sezonske objekte, koji najviše generiraju disbalans cijene i kvalitete. "Turizmom se želimo baviti cijele godine i moramo zaboraviti na model visoke sezonalnosti. Hrvatska je sada cjelogodišnja turistička destinacija", poručio je Glavina i dodao da podaci za listopad govore o rastu dolazaka i noćenja za 8 posto. Naveo je da se radi i na osiguranju dovoljno radne snage, kao i na poticanju što više hrvatskih državljana da se bave turizmom cijele godine.

Na pitanje o nezadovoljstvu iznajmljivača zbog većeg oporezivanja, ministar je rekao da se su sve reforme usmjerene da zaštite one koji se bave turizmom. Što se tiče usluga u domaćinstvu, već je ove godine 40 posto tih kapaciteta bilo prazno u srcu sezone, odnosno popunjenost i prihodi padaju, konstatirao je.

“Odlučili smo odgovoriti na to sustavnim načinom, s rokom prilagodbe od pet godina, s mjerama koje kreću nakon usvajanja paketa zakona početkom 2025. i time ćemo zaštititi one koji su domaćini i prenose autohtono iskustvo", ustvrdio je. Dodao je da se nikome ne zabranjuje rad, nego stavlja u pripadajuću kategoriju, kao što je poduzetništvo u turizmu.