restoran, hrana
PEXELS
5.11.2024., 13:20
Predsjednik HOK-a

Broj ugostiteljskih objekata povećan za dva posto

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan rekao je da je u odnosu prema lani broj ugostiteljskih obrta povećan za dva posto, pa je veće i zapošljavanje u obrtima. Rasla je kvaliteta objekata jer su se više otvarali restorani nego cafe-barovi. Obrtnici trebaju pojašnjenja postojećeg zakona o turizmu, kako će se provoditi nove odredbe o formiranju i djelovanju smještajnih i ugostiteljskih objekata, koje su “spuštene” na lokalne jedinice, a trebaju i odgovore o promjenama u Zakonu o ugostiteljstvu, pogotovo što se tiče domaćina. Što se tiče cijena, trgovina ih podiže, pa tako i konačnu cijenu ugostitelja, kazao je. Margan je još istaknuo da obrtnici pozdravljaju novi zakon o radu i strancima, produljenje radnih dozvola na tri godine i sezonski na devet mjeseci, a smatraju i da je PDV od 13 posto potreban za sve usluge u ugostiteljstvu.