Zagreb, 24.10.2024. - Sjednica Vlade RH. Na fotografiji Andrej Plenković, Marin Piletić. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
Hina
24.10.2024., 19:35
Pomoć tvrtkama zbog rasta minimalca

Država će plaćati jedan dan, poslodavac ostala četiri

Najavljujući donošenje nove uredbe o minimalnoj plaći koja se od 2025. podiže na 970 eura bruto, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je i kompenzacijske mjere za one prerađivačke tvrtke koje će se naći u problemima zbog toga. Zato će se takve tvrtke moći obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za potporu i kompenzaciju, najavio je premijer.

Postoje tri načina kako se ta razlika može nadoknaditi poslodavcima - neposrednim obraćanjem HZZ-u, koji će im izravno plaćati razliku, potom kroz novi model da država plaća rad radnika na minimalcu jedan dan u radnom tjednu, a da poslodavac pokriva preostala četiri dana, a treći je način prekvalifikacija radnika i njihovo upućivanje na novo radno mjesto. "Glavni je cilj zadržati zaposlenost u djelatnostima koje će se naći u problemu jer većina njihovih zaposlenika ima minimalnu plaću", rekao je Plenković.

MAKSIMALNO 390 EURA PO RADNIKU

Kako je objasnio ministar rada Marin Piletić, HZZ će u prva tri mjeseca 2025. nadoknaditi razliku rasta minimalne plaće. Po njegovu tumačenju, za svakog radnika koji trenutno prima minimalnu plaću, poslodavac će moći zatražiti kompenzaciju između trenutnog i budućeg iznosa minimalne plaće, što je ukupno maksimalno 390 eura po radniku, ali najčešće je riječ o nižim iznosima. O tome će se, najavio je, detaljnije još razgovarati sa socijalnim partnerima.

Premijer je u uvodu sjednice Vlade rekao kako je odlučeno ne samo da se iznos minimalne brutoplaće od iduće godine podigne za 130 eura - na 970 eura nego će porasti i studentska satnica na 6,06 eura. Govoreći o zaposlenosti i rastu plaća, premijer Plenković rekao je da se nastavlja rast plaća te da prosječna sada iznosi 1324 eura. "Rast od početka našeg mandata je 77 posto. Porast medijalne plaće od 2016. godine do danas je 73 posto. Počela je i isplata jednokratnog devetog novčanog primanja umirovljenicima. Ukupna vrijednost svih devet paketa je 613 milijuna eura", naglasio je.

“Iznos minimalne brutoplaće diže se na 970 eura. Riječ je o rastu od 130 eura, što je oko 15 posto više nego što je bilo dosad. Tako pomažemo onim ljudima koji primaju minimalne plaće", rekao je te podsjetio da je minimalna plaća od 2016. rasla 134 posto. Najvažnije je da će s ovim povećanjem minimalna plaća dosegnuti očekivanih 60 posto medijalne plaće, što je obveza iz europske direktive koju je Hrvatska preuzela, rekao je.