Osijek, 19. 09. 2022, Gunduliceva ulica, ogrijev, drva, grijanjeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
23.10.2024., 06:15
Počela je nova sezona grijanja

Visina računa ovisi o vama - budite racionalni u potrošnji

Iako se trajanje lijepih sunčanih i relativno toplih dana protegnulo gotovo cijeli listopad, sezona grijanja je definitivno - počela. Radijatori i ostala grijaća tijela u našim kućama i stanovima, na radnim mjestima, u vrtićima, školama... postali su topli. I tako će ostati sve do travnja. Dakle, pred nama je izazovnih šest mjeseci u kojima, osim ugode toplog doma, trebamo voditi računa i o ekonomičnosti, računi za utrošenu energiju ne smiju se "oteti kontroli".

Znamo kako u novu sezonu grijanja ulazimo s višim cijenama energenata, skuplji su kilovati struje, plina, kao i topline koju isporučuju gradske toplane.

Damir Pećušak

direktor HEP Plina

Građani Hrvatske mjerama Vlade RH na ublažavanju udara i ove godine neće znatnije osjetiti rast cijene plina, koja će ostati jedna od najnižih u Europskoj uniji.

Odlukom Vlada RH od 1. listopada rastu cijene svih energenata - struje, plina i toplinske energije, za po deset posto, s tim da subvencije za energente i dalje ostaju. Za studeni će računi za struju biti veći 6,5 posto, a ostatak bi bilo povećanje od početka iduće godine, ukupno do deset posto. Cijene plina i toplinske energije rast će u istom postotku u istom razdoblju.

Kopacevo, 26. 02. 2024., seoski zivot, selo, detalji, slobodnjak; slobodnjaciSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Cijena za godišnju potrošnju od 3000 kWh električne energije bez mjera bila bi 584 eura, s mjerama 482 eura. Za toplinsku energiju subvencija za prosječni stan od 60 kvadrata je 62 eura, s obzirom na to da je prosječni godišnji trošak 377, a sa subvencijom 315 eura. Kad je riječ o prosječnoj potrošnji plina od 12.000 kWh, godišnji trošak iznosio bi 680 eura, a s mjerama će biti 85 eura manji i iznosit će 595 eura godišnje. Svim opskrbljivačima plinom određena je subvencija odlukom Vlade.

Ukupno 88.500 osoba u statusu ugroženog kupca energenata imat će pravo na podmirivanje troška energije do mjesečnog iznosa od 70 eura, kao i korisnici zajamčene minimalne naknade, a mjera je vrijedna 24 milijuna eura.

DOVOLJNO DRVA

Stabilnost cijena uobičajenih energenata omogućava građanima pristup drugim vrstama ogrjeva, također po prihvatljivim uvjetima. Stoga se i stanje na tržištu drva nije drastično promijenilo u odnosu prema prošloj godini, vidljivo je kako se potražnja prilagodila aktualnim uvjetima. Osigurane su dovoljne količine drva i peleta za ovu sezonu grijanja. Cijene su stabilne i iznose od 50 do 70 eura po metru.

U Osijeku, kao najvećem urbanom središtu cijelog istočnog dijela Hrvatske, dominantno grijanje je na sustav gradske toplane i na plin.

Kada je riječ o cijeni plina, na u Osijeku održanom Međunarodnom skupu o prirodnom plinu, toplini i vodi direktor HEP Plina Osijek Damir Pećušak rekao je kako će Osječani plaćati jednu od najnižih cijena plina, no ipak nešto višu od prošlogodišnje.

- Posljednjih nekoliko godina zbog globalnog porasta cijena energenata Vlada RH radila je na tome da, koliko god može, ublaži udar na građane, a to će činiti i dalje, tako da oni ove godine neće znatnije osjetiti rast cijene plina, koja će ostati jedna od najnižih u Europskoj uniji. Kada govorimo o Hrvatskoj, cijena plina varirat će ovisno o distributivnom području, a na osječkom će biti jedna od najnižih, oko 50 eura po megavatsatu, s uračunanom distributivnom naknadom - rekao je direktor HEP Plina Osijek.

09.03.2022., Osijek, tvrdja, Gornji grad, jutroSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Ipak, uza sve ove vijesti, najvažniji faktor o kojemu ovisi visina računa su - potrošači. Budite racionalni u potrošnji.

OSIJEK- 09.09.2022., Vlada najavila mjere za ublažavanje krize, umirovljenici, struja, plin, El. energija, meso, šečer, ulje, ilustracija.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC