snimio Davor KIBEL,Osijek, 30.06.2014. zgrada na Sjenjaku zvana četverolist, Grad planira praviti parkiralište za stanare ove zgrade
DAVOR KIBEL
22.10.2024., 14:17
Ne grijmo ulicu umjesto stana...

Još nije kasno, ako niste, za početak pozovite servisera

Možda smo već dosadni, od sezone do sezone dijelimo vam savjete kako što učinkovitije postupati s grijaćim tijelima u vašem domu. Pa ipak, savjeta nikad dovoljno, možda ste nešto zaboravili od prošle sezone. Ili ste promijenili stan, imate novog člana obitelji..., u svakom slučaju zašto grijati ulicu umjesto svojeg doma.

Za početak, ako još niste - prije početka sezone grijanja pozovite servisera da provjeri plinske ili uljne instalacije i plamenik. Zaprljan plamenik uzrok je nedovoljnog izgaranja goriva, ali i manje efikasnog rada cijelog sustava.

Ako imate klasični električni bojler, redovito čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprječava prijelaz topline s grijača na vodu, pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Moderni električni bojleri imaju ugrađene "suhe" grijače kojima je uklonjen problem stvaranja kamenca.

Obični radijatorski ventili pomažu ručno regulirati temperaturu u prostoru, a termostatski radijatorski ventili pomažu automatski regulirati temperaturu u prostorijama. Ugradnjom termostatskih ventila umjesto klasičnih moguće je postići uštede do 15 posto. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo jedan Celzijev stupanj, godišnje možete uštedjeti približno pet posto energije za grijanje. Razmislite o mogućnosti promjene energenta (peleti, gradsko grijanje), samo prelazak s klasičnog plinskog bojlera na kondenzacijski nosi uštedu od deset do 15 posto, a ako mijenjate neki koji je star više od 30 godina, onda su uštede i do 30 posto.

Evo još nekoliko detalja na koje možda ne obraćate dovoljno pozornosti.

U zimskom razdoblju noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za deset posto. Ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem jer to smanjuje njihov toplinski učinak. Redovito čistite radijatore kako nečistoće ne bi otežavale prijelaz topline.

Naposljetku - previsoke temperature zraka u prostorijama ne snižavajte otvaranjem prozora, jer tako rasipate energiju. I da, prikladno se odjenite. Možda ne morate zimi u sobi biti samo u majici, odjenite vestu. Ili se pokrijte dekom.