Petrijevci, 24. 07. 2023, Petrijevci, industrijska zona. Firma Panera automation. Dizalice topline, instalacije, grijanje, hladjenje, ilustracija.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
22.10.2024., 14:14
nove tehnologije za efikasno grijanje u kućanstvima

Dizalice topline, električni radijatori, peleti

Svatko tko želi zamijeniti svoj stari sustav grijanja kako bi, primjerice, smanjio potrošnju goriva i uštedio novac ili zaštitio klimu, danas, više nego ikad prije, ima mogućnosti izbora između mnogih različitih tehnologija.

Dizalice topline vodeći su sustavi na osnovi obnovljivih izvora energije za grijanje i hlađenje. Osvajaju tržište grijanja i hlađenja jer su ekološki osjetljive, smanjuju tekuće troškove i stvorene su za budućnost. Nude maksimalnu udobnost za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode. Koriste se obnovljivim izvorima energije iz prirodnih resursa zemlje, vode ili zraka, a samo četvrtinu ukupne energije kojom se koriste čini električna energija.

Na tržištu je dostupan i cijeli izbor električnih grijaćih tijela. Posljednjih godina postali su poznati tzv. norveški radijatori. Jedna od glavnih karakteristika norveških radijatora je njihova visoka energetska učinkovitost, koja omogućava korisnicima da održavaju ugodnu temperaturu u svom domu ili radnom prostoru uz minimalne troškove. Još jedna od njihovih nezanemarivih prednosti je dizajnerski izgled, tako da su oni često i "ukras" unutrašnjosti u kojoj se živi. Još jedna od mogućnosti koja se nudi je centralno grijanje, odnosno radijatori na struju. S druge strane tu je i grijanje na pelete. I ono nudi sve naprednije sustave grijanja vlasnicima kuća, stanova i apartmana omogućujući gotovo automatski sustav grijanja o kojem se tek povremeno trebaju brinuti. Peći na pelete programirane su kako bi pružile maksimalnu toplinu u željeno vrijeme, bez previše brige oko održavanja i čišćenja.

Naravno, prije odluke važno je proučiti kolike je uštede moguće ostvariti novim grijanjem.