epa11256107 International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva speaks about 'upcoming challenges' facing the World Bank Group with Center for Global Development (CGD) President Masood Ahmed (not pictured) at the CGD in Washington, DC, USA, 02 April 2024. The two also spoke about the flow of finances from the IMF to developing countries. EPA/JIM LO SCALZO
EPA
18.10.2024., 16:44
DIREKTORICA JE ZABRINUTA

MMF: Budućnost je teška za svjetsko gospodarstvo

Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) signaliziraju tešku budućnost za svjetsko gospodarstvo, obilježenu slabašnim rastom, eskalacijom trgovinskih napetosti i velikom zaduženošću, upozorila je direktorica Kristalina Georgieva.

"Nisam previše pesimistična, jer ako pogledamo kretanje svjetskog gospodarstva, istina je da bi moglo biti bolje, ali i puno gore", rekla je u četvrtak Georgieva tijekom rasprave u sjedištu MMF-a uoči sastanaka koji se održavaju idući tjedan u Washingtonu.

Globalna trgovina više nije motor rasta kao što je nekoć bila, ali nije postala ni uteg, rekla je šefica MMF-a, ističući da su desetljeća međuovisnosti ipak bila brana valu trgovinskih ograničenja koji je krenuo nakon pandemije covida.

Sve izraženiji protekcionizam i sve veća trgovinska ograničenja štete globalnom gospodarstvu, ograničavaju rast trgovine i koče već slabašno svjetsko gospodarstvo, rekla je Georgieva, kojoj je ovog mjeseca započeo drugi petogodišnji mandat u međunarodnom zajmodavcu.

Među rijetkim dobrim vijestima izdvojila je posustajanje inflacije i povratak cjenovne stabilnost, uz uredno poboljšanje situacije na tržištu rada u Sjedinjenim Državama i Europi.

Sjedinjene Države nisu u recesiji, iako su kamatne stope u protekla tri ciklusa bile izazvale značajno slabljenje gospodarske aktivnosti, i očekuje se da će broj nezaposlenih ostati relativno nizak, rekla je.

Kina usporava, Indija ubrzava, američkom gospodarstvu ide prilično dobro, ali Europa može i bolje, poručila je sa skupa u sjedištu MMF-a.

"Naše prognoze ukazuju na tešku kombinaciju slabog rasta i velike zaduženosti - tešku budućnost", rekla je Georgieva, ukazujući na mješovite ekonomske prognoze za glavne svjetske igrače.

Rast u cjelini neće biti dovoljan da se iskorijeni siromaštvo u svijetu, da se otvori potreban broj radnih mjesta ili generiraju porezni prihodi potrebni za servisiranje golemog duga i financiranje ulaganja, istaknula je šefica MMF-a.

Tvrdokorno visoke cijene nesrazmjerno pogađaju siromašne a sukob na Bliskom istoku mogao bi eskalirati i destabilizirati regionalna gospodarstva i globalna tržišta robe, upozorila je.

Brine je i povećanje vojne potrošnje budući da smanjuje raspoloživa sredstva za druge prioritete, uključujući pomoć zemljama u razvoju.

Izgledi su sumorni, ali može se napraviti puno toga da se potakne rast, smanji dug i izgradi otpornije gospodarstvo, naglasila je, istaknuvši da zemlje mogu surađivati kako bi sačuvale prednosti trgovine, osigurati fiskalni prostor za zelenu tranziciju i ukinuti subvencije za fosilna goriva.

I umjetna inteligencija mogla bi biti koristan instrument i poboljšati produktivnost, pod uvjetom da vlade kreiraju mehanizme upravljanja.

"Umjetna inteligencija hitno iziskuje regulatorne i etičke odredbe koje će u osnovi obuhvatiti čitav svijet. Zašto? Zato što umjetna inteligencija ne poznaje granice i već je posvuda prisutna na mobitelima", upozorila je.