Kutina, 06.03.2024 - Skup?tina dioni?ara Petrokemije Kutina u srijedu je donijela jednoglasnu odluku o dokapitalizaciji, doznaje se iz krugova bliskih nadzornom odboru. foto HINA/ NIkola BLA?EKOVI?/ ik
Hina
14.10.2024., 20:47
DOGOVOR GLAVNIH DIONIČARA

Državi ipak kontrolni paket u Petrokemiji

Yildirim pristao smanjiti iznos uplaćen u dokapitalizaciji na 75 milijuna eura, država će imati 25 posto plus jednu dionicu

Skupština dioničara Petrokemije u ponedjeljak je donijela odluku o povlačenju dijela novca koji je većinski vlasnik turski Yildirim uplatio u procesu dokapitalizacije, čime će država vratiti kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice, koji je izgubila upravo zbog uplate turskog dioničara.

U procesu dokapitalizacije ovoga proljeća, Yildirim je uplatio više nego što je s Vladom dogovorio, odnosno umjesto 75 milijuna eura uplatio je čak 128,9 milijuna i stekao veći vlasnički udjel nego što je bilo dogovoreno, a država je istodobno uplatila tek 12 milijuna eura i time izgubila kontrolni paket. Na skupštini društva država i Yildirim postigli su dogovor prema kojemu će turski suvlasnik svoj iznos uplaćen u dokapitalizaciji smanjiti na dogovorenih 75 milijuna eura.

Nakon odluke skupštine Yildirim ima pravo, ali nije obvezan, da u roku od sedam dana obavijesti Upravu Petrokemije želi li sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala društva s manjim iznosom nego što je navedeno u njezinoj upisnici. U slučaju da Yildirim obavijesti Upravu kutinske tvornice gnojiva da želi sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala društva u smanjenom iznosu, smatrat će se da je upisnica ispunjena u iznosu koji je naveden u obavijesti, te će uprava Društva bez odgode "vratiti višak sredstava predmetnoj osobi".

PLAĆE RADNICIMA UREDNO SE ISPLAĆUJU

Otkako je proizvodnja u Petrokemiji zaustavljena krajem ožujka, obavljen je remont postrojenja, a iako je proizvodnja osam puta pokretana pa prekidana, plaće i ostala materijalna prava radnika uredno se isplaćuju, a u siječnju ove godine potpisan je i novi kolektivni ugovor kojim su podignute plaće za 18-19 posto. Prošlu je godinu Petrokemija završila s netogubitkom od gotovo 63 milijuna eura.

U Sindikatu energetike, kemije i nemetala (EKN), koji je prvi upozorio da je država u dokapitalizaciji izgubila kontrolni paket, zadovoljni su ovakvim ishodom jer su od završetka dokapitalizacije tražili da država povrati svojih 25 posto plus jednu dionicu.

“Nadamo se da će transakcija biti provedena i da će država zadržati svoj kontrolni paket. Petrokemija inače radi gotovo punim kapacitetima", kratko nam je poručio sindikalni povjerenik Davor Rakić.

Podsjetimo, država je prije dokapitalizacije, zajedno s drugim državnim imateljima dionica Petrokemije (Fond za financiranje razgradnje NEK-a, Janaf i Plinacro), upravljala s ukupno 45,17 posto temeljnog kapitala te kompanije. Najveći pojedinačni vlasnik bila je turska grupa Yildirim s 45,52 posto udjela. Namjera je bila da država uplatom nešto više od 12 milijuna eura zadrži svoj udjel, ali nakon dokapitalizacije, zbog veće uplate Yildirima, njezin je udjel pao na oko 20 posto.

Ostaje pitanje na što će se potrošiti novac unesen u kompaniju tijekom dokapitalizacije, odnosno hoće li povlačenje dijela uplaćenog novca utjecati na poslovanje kutinske tvornice. Potrebna su ulaganja kako bi se osiguralo koncesije i zadovoljilo okolišne standarde za proizvodnju, također treba osigurati i tekuće poslovanje, ali i vratiti dug za kredit iz Turske u iznosu od 55,6 milijuna eura, kojim je proteklih godinu dana, dok nije bilo proizvodnje, Yildirim omogućio uredno pokrivanje obveza. Iako je pokrenuta proizvodnja, to ne nači da je nužno i profitabilna zbog visoke cijene plina koja je trenutačno 10 eura viša od prihvatljive razine za proizvodnju bez gubitaka. S obzirom na to da se još ne zna po kojoj će se cijeni nabavljati plin, pogoni u Petrokemiji zasad sigurno rade do kraja godine.