epa11651801 A construction site at the top of a building in Manila, Philippines, 10 October 2024. The World Bank projects regional economic growth of 4.8 percent in 2024 and 4.4 percent in 2025 for East Asia and the Pacific, based on the global economic update released on 10 October. The World Bank forecasts gross domestic product (GDP) growth for the Philippines at 6.0 percent in 2024 and 6.1 percent in 2025.  EPA/ROLEX DELA PENA
EPA
13.10.2024., 18:00
GODIŠNJE IZVJEŠĆE

WTO: Europa kao uteg svjetskoj trgovinskoj razmjeni u ovoj godini

Svjetska trgovinska razmjena porast će ove godine nešto snažnije nego što se očekivalo jer će Azija nadoknaditi slabije rezultate u Europi, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Vrijednost svjetske razmjene porast će u 2024. za 2,7 %, pokazuju novi izračuni WTO-a. U travnju su procijenili rast na 2,6 %. Trgovina se ove godine oporavila od posljedica visoke inflacije i podignutih troškova zaduživanja, koji je lani smanjio razmjenu za 1,1 posto, izvijestio je WTO u godišnjem izvješću. Zahvaljujući popuštanju inflacije središnje banke počele su snižavati kamatne stope, a blaži rast cijena osigurava uvjete za snažniju osobnu i potrošnju kompanija koje bi trebale izdvajati više novca za ulaganja, objašnjavaju u WTO-u. U 2025. rast razmjene trebao bi tek neznatno ubrzati, po stopi od 3 %, procjenjuju. "Očekujemo postupni oporavak globalne trgovine u 2024., no i dalje budno pratimo moguće naznake problema, posebice zbog moguće eskalacije regionalnih sukoba", ističe glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala. Rizik je i raskorak u monetarnoj politici velikih gospodarstava. Razmjena bi mogla porasti i snažnije ako gospodarska aktivnost zahvaljujući sniženim troškovima zaduživanja poraste snažnije no što se očekuje, a inflacija ostane u prihvatljivim okvirima, dodaju.

Europa je jedina svjetska regija koja će 2024. bilježiti pad obujma izvoza, i to za 1,4 %, procjena je WTO-a, nakon 2,7 % u 2023. godini. Europski izvoz zakočili su automobilski i kemijski sektor, ističe WTO, dodavši da pad izvoza automobilskih proizvoda iz EU-a zabrinjava zbog mogućeg utjecaja na razgranate opskrbne lance sektora. Izvoz organskih kemikalija postupno se pak normalizira, nakon skoka u vrijeme pandemije, dodali su. I uvoz u EU trebao bi se ove godine smanjiti, za 2,3 %, uz nagli pad uvoza strojeva, posebno iz Kine.

"Trend nadilazi geopolitičke napetosti i očituje se i na uvozu iz SAD-a, Južne Koreje i Japana", naglašavaju. EU istodobno uvozi sve više robe iz Indije i Vijetnama, što upućuje na njihovu sve važniju ulogu u globalnim nabavnim lancima.