OPATIJA,04. 10.2024. NOVOSTIHOTEL AMBASADOR KONGRES MENADZERA CROMA NA FOTO: PANEL RASPRAVA MISLAV VUCIC, IVA ROGOVIC LEKIC, TOMISLAV CIKAC I MODERATORICA JASMINKA HORVAT MARTINOVICSNIMIO SERGEJ DRECHSLER
NOVI LIST
4.10.2024., 18:54
CROMA: LJUDI, TEHNOLOGIJA I BUDUĆNOST POSLOVANJA

Svijet treba lidere iza čijeg imena stoje i djela

Neki od vodećih gospodarstvenika iz Hrvatske i regije okupili su se u Opatiji na Kongresu menadžera 2024. u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA. Tema ovogodišnjeg kongresa bila je "Ljudi, tehnologija i budućnost poslovanja", pa je tako bilo govora o izazovima i rizicima koji utječu na buduće poslovanje kompanija, generaciji Z i njihovu ulasku u poslovnu zajednicu, utjecaju umjetne inteligencije na poslovanje...
Ana Soldo, predsjednica CROMA-e, istaknula je kako je jedno od bitnih pitanja o čemu će ovisiti budućnost poslovanja - samo o investicijama ili i o ljudima, liderima. "Svijet i korporacije danas više nego ikad vape za liderima koji žive ono što govore, iza čijeg imena stoje djela, koji su spremni riskirati i otvarati vrata novim mogućnostima, kao i prihvaćati različitosti bez sukoba. Razvoj tehnologije treba pratiti potrebe tržišta i održive tržišne trendove, no ako želimo motiviranog radnika, on se mora osjećati dobro u svojoj radnoj okolini," poručila je Soldo.
U panelu Lideri nove generacije sudjelovali su Mislav Vučić, izvršni direktor Jadran Galenskog Laboratorija, Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh McLennan te Tomislav Cikač, predsjednik uprave Proklime. Govoreći o neizvjesnosti u suvremenom gospodarskom okružju, Vučić je kazao kako je u turbulentnim okolnostima ključ inicijalno prepoznavanje problema i prilika, a drugo spremnost na učenje. "Ona je ključna za uspjeh tvrtke i danas, a posebno će biti u budućem razdoblju. Za sobom povlači shvaćanje konteksta, prilagođavanje i izvrsnost. U biznisu kod donošenja odluka uvijek imate svojevrsnu kombinacija osjećaja i razuma. Primjerice, kada je krenuo rat u Ukrajini, nama su Ukrajina i Rusija bile 50 posto prodaje, i u tom trenu budućnost nije izgledala dobro. Međutim, uspjeli smo svladati i tu tešku situaciju", kazao je Vučić dodajući kako je ključni koncept za upravljanje balans. "Balansirati je teško jer nema garancije da će stvari ići u smjeru u kojem se očekuje. Okvir postoji, ima početak ili kraj, postoje osnovni elementi, ali puno će se toga događati usporedno s realnom situacijom u određenom trenutku, i na to treba pravovremeno reagirati. U većini slučajeva kod donošenja odluke nemate sve informacije, ali ako čekate da ih dobijete, onda vjerojatno već kasnite za konkurencijom", poručio je ovaj menadžer.

MAJETIĆ: I PRIVATNICI SU DIO ZAJEDNICE

Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a, ponovio je osnovno pravilo što znači biti uspješan poduzetnik, a to je “da imate proizvod, da ga netko treba i da možete naplatiti”. Osvrnuo se i na tvrdnje da država ne treba pomagati tvrtke. “Čitao sam kritiku toga da je država pomogla tvrtkama Rimac ili Infobip. Međutim, zašto nam se ne bi moglo pomoći?! Ja ne mogu razvijati obrambeni sustav bez pomoći države, banke nas ne mogu ili ne žele pratiti. Ljudi ne razumiju da su i privatnici dio zajednice, da zapošljavamo 300 ljudi, ali i brojne domaće dobavljače”, upozorio je ovaj poduzetnik.


Panelisti panela "Poduzetnici – pokretači hrvatskog gospodarstva" osvrnuli su se na status obiteljskih tvrtki. Danko Bačelić, čelnik tvrtke Bačelić, apostrofirao je kako se u Hrvatskoj ne poklanja dovoljno pažnje obiteljskim tvrtkama, dok u sjeverozapadnoj Europi postoje tijela unutar resornih ministarstava koja se bave njima kao i institucije koje pomažu oko prijenosa biznisa na nove generacije u obitelji. "U Finskoj postoje fakulteti koji se bave umjeravanjem druge generacije, svjesni su rizika kod transfera vlasništva na mlade. Obiteljske tvrtke su najperspektivnije tvrtke, međutim kod nas su zanemarene. Trebamo podršku društva da bi transfer generacijski bio uspješan i očuvana radna mjesta", kazao je Bačelić.