Koka, Vindija, valionica
VINDIJA/USTUPLJENO
24.9.2024., 12:49
KOKA U VARAŽDINU GRADI VALIONICU

Investicija je vrijedna 20 milijuna eura, a financira se iz vlastitih sredstava tvrtke

Domaći proizvođač pilećeg mesa i brenda Cekin, tvrtka Koka, započeo je projekt izgradnje nove valionice. Kako piše JaTrgovac, ova važna kapitalna investicija, vrijednosti 20 milijuna eura, financirana je isključivo vlastitim sredstvima te označava veliki korak prema tehnološkom i ekološkom napretku domaće prehrambene kompanije, koja je i do sada osiguravala najviše standarde kvalitete proizvoda, što potvrđuju brojni certifikati i nagrade samih potrošača.

PRECIZNA KONTROLA PROIZVODNIH KORAKA

Nova valionica, kao srce integrirane peradarske proizvodnje, bit će opremljena visoko razvijenim digitaliziranim sustavima, čiji će pojedini segmenti biti među prvima te vrste u svijetu. Automatizirani procesi i napredni tehnički sustavi osigurat će preciznu kontrolu svih proizvodnih koraka, što će u konačnici rezultirati poboljšanom kvalitetom i učinkovitošću. Investicija je u potpunosti usklađena s ciljevima zelene tranzicije Europske unije jer doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, optimizaciji energetskih resursa i minimiziranju negativnih utjecaja okoliš. Ova suvremena valionica opremit će se u suradnji s vodećim svjetskim dobavljačima, Royal Pas Reform i Vencomatic grupom (Prinzen) iz Nizozemske, poznatih po inovativnim rješenjima i vrhunskoj tehnologiji.

Projekt izgradnje valionice, čiji će maksimalni godišnji kapacitet biti 45 milijuna pilića, prezentirali su predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač, predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak te direktor investicija Neven Habunek, koji su tom prilikom istaknuli važnost ovog projekta za jačanje domaćih kapaciteta proizvodnje peradi, podizanje standarda industrije te povećanje konkurentnosti na tržištu.

“Ova godina jedna je od najizazovnijih, ali istovremeno i najuspješnijih za Vindiju jer smo dokazali svoju sposobnost prilagodbe, otpornosti i inovativnosti, što nam daje povjerenje da smo spremni za buduće izazove. Hrvatska prehrambena industrija, a posebno peradarski sektor, pokazali su se kao ključni stupovi samodostatnosti i sigurnosti u lancu opskrbe hranom, posebno u vremenima globalnih poremećaja i neizvjesnosti. Kao lider prehrambene industrije smatramo se odgovornima za osnaživanje kapaciteta domaće prehrambene industrije uz primjenu najnovijih tehnologija, povećanje samodostatnosti u proizvodnji peradi te znatno unaprjeđivanje ekoloških standarda. Upravo je nova valionica dokaz tomu s obzirom na to da je riječ o postrojenju koje će biti najviših standarda i najmodernije u ovom dijelu Europe", izjavio je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije

Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije

JATRGOVAC

Projekt izgradnje najveće i tehnološki najnaprednije valionice u Republici Hrvatskoj trenutno je u intenzivnoj fazi građevinskih radova. S površinom većom od 7000 m2, od čega je više od 5000 m2 namijenjeno proizvodnom dijelu, ovaj objekt postavit će nove standarde u industriji. Gradnja je započela u srpnju 2024., završetak svih radova predviđa se za kraj lipnja 2025., a potpuna funkcionalnost opreme i uspostava proizvodnih procesa očekuju se najkasnije u rujnu 2025. godine.

“U ovaj projekt utkane su naše 63 godine znanja i iskustva tvrtke Koka. Nova valionica bit će ključna strateška karika naše integrirane peradarske proizvodnje, osiguravajući vrhunsku kvalitetu i sigurnost proizvoda. Cekin piletina zasigurno je broj 1 u Hrvatskoj, što svake godine potvrđuju i naši potrošači, a ovaj projekt pridonijet će daljnjem razvoju te podizanju standarda i samih kapaciteta proizvodnje na još veću razinu. Ovaj projekt u cijelosti smo samostalno financirali te se nadamo kako će u vremenu pred nama i domaća peradarska industrija dobiti snažniju podršku hrvatskih institucija, posebice s obzirom na to da se radi o industriji koja je od strateške važnosti za našu zemlju. Hrvatsko peradarstvo apsolutno može osigurati vlastitu samodostatnost peradskog mesa za domaće potrebe, a što se kao proizvodnja hrane pokazalo od strateške važnosti tijekom kriznih razdoblja", istaknuo je Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave Koke.