Čepin, 20. 09. 2024., hotel Materra; RE-AGRO; konferencija o održivoj poljoprivredi;SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
20.9.2024., 19:24
Održiva poljoprivreda - ključna tema

Prilagoditi se promjenama i osnažiti poljoprivredu

Svjesni smo klimatskih promjena i moramo dodatno voditi računa o poljoprivredi

Prije tjedan dana na našoj Konferenciji o nautičkom turizmu rekao sam kako Glas Slavonije prati i potiče sve važnije teme u našem kraju. Duboko sam uvjeren da uloga regionalnog medija poput Glasa nije samo uloga kroničara, dakle ne samo pratiti događaje nego ih i poticati i inicirati dijaloge i promjene, što je i namjera ovog skupa. Upravo zato poljoprivreda, kao tema koja se tiče svih nas, mora biti u središtu pozornosti, rekao je Mario Mihaljević, glavni urednik Glasa Slavonije, na početku Konferencije o održivoj poljoprivredi, koja je održana u hotelu Materra u Čepinu.

Brojni uzvanici

Inače, Konferenciji su se odazvali brojni uzvanici, što samo potvrđuje važnost ove teme. Na Re-Agro konferenciji sudjelovali su Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v. d. ravnatelja HAPIH-a, Josip Miletić, zamjenik župana osječko-baranjskog, Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka, Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Marica Beraković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalnu-stambenu djelatnost Općine Čepin, prof. dr. sc. Davor Kralik, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, mr. sc. Romeo Jukić, pročelnik Odjela za poljoprivredu OBŽ-a i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Željka Gudelj-Velaga, ravnateljica Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Čepin, 20. 09. 2024., hotel Materra; RE-AGRO; konferencija o održivoj poljoprivredi; Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstvaSNIMIO BRUNO JOBST

Zdravko Tušek

BRUNO JOBST

ZDRAVKO TUŠEK državni tajnik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Moramo snažno podupirati poljoprivredu


“Posebno mi je drago da smo opet u Slavoniji i da razgovaramo o važnoj temi, a to je kako našu poljoprivredu u godinama koje su pred nama učiniti još održivijom”, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te dodao: “Kada govorimo o održivosti poljoprivrede, onda prije svega moramo gledati tri komponente, a to je pitanje gospodarske održivosti, klimatske, odnosno okolišne, održivosti i socijalne, odnosno društvene, održivosti. Sva ta tri elementa na neki način su sastavnice zajedničke poljoprivredne politike. U tom kontekstu je i odluka Vlade Republike Hrvatske da se kroz strateški plan zajedničke poljoprivredne politike, kojim smo na raspolaganje stavili nešto više od 3,8 milijardi eura, do kraja 2027. godine akcipira ta tri ključna stupa. Kada govorimo o izazovima koji su povezani s gospodarskom održivosti poljoprivrede, tu su prije svega izazovi koji se odnose na vremenske prilike. Što se tiče okoliša, prije svega su to stvari koje moramo anticipirati kroz zeleni plan zajedničke poljoprivredne politike, kroz strategiju ‘Od polja do stola’, i na taj način učiniti da naši poljoprivrednici imaju adekvatnije uvjete za proizvodnju. Ministarstvo želi i dalje snažno podupirati poljoprivredu. Mi smo u našem strateškom planu odgovorili na sve te izazove kako bismo smanjili posljedice klimatskih promjena, posebice globalnih kretanja, globalnih geopolitičkih poremećaja.”

“Svjesni smo klimatskih promjena i prirodnih nepogoda, poput suše i poplava kojima smo izloženi iz godine u godinu, a zbog kojih moramo dodatno voditi računa o poljoprivredi. Zbog toga kao Županija nastojimo nizom mjera i potpora osnažiti poljoprivrednike i njihovu proizvodnju kako bismo im osigurali optimalne uvjete. Razvijamo sustave navodnjavanja kao dodatan iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji, potičemo ekoproizvodnju i stimuliramo mlade poljoprivrednike, a isto ćemo činiti i ubuduće", rekao je Josip Miletić, zamjenik župana.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković naglasila je da je da je grad Osijek centar proizvođačke industrije i industrije hrane u Osječko-baranjskoj županiji, pa i istoku Hrvatske. "Razmjena iskustava i vještina u uvjetima sve snažnijih klimatskih promjena koje neizbježno utječu na poljoprivrednu proizvodnju od neprocjenjive je važnosti. Nužno je poticati poljoprivrednike u okretanju k digitalnoj transformaciji, a Osijek kao centar IT industrije tu svakako može pridonijeti", rekla je Crnković.

Čepin, 20. 09. 2024., hotel Materra; RE-AGRO; konferencija o održivoj poljoprivredi; Marica Beraković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvoi komunalnu-stambenu djelatnost Općine ČepinSNIMIO BRUNO JOBST

Marica Beraković

BRUNO JOBST

MARICA BERAKOVIĆ općina Čepin
Pitanje održivosti je ključno

Drago mi je da se ova konferencija održava baš u Čepinu, općini s više od dvije tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta, koju obrađuje gotovo 400 OPG-ova. Kratko bih se osvrnula samo za današnju temu održive poljoprivrede. Svi mi imamo zadatak očuvati našu poljoprivredu. Pitanje održivosti ključno je ne samo za gospodarstvo nego i za opskrbu hranom. Općina Čepin već na lokalnoj razini ide ukorak s vremenom i bori se s klimatskim promjenama. Provodimo mjere potpora u poljoprivredi za ekološku proizvodnju, edukacije, izgrađujemo komunalnu infrastrukturu. Nadamo se skoro u suradnji s Osječko-baranjskom županijom realizaciji projekta navodnjavanja, kako bi korisnici imali bolje uvjete, posebice ratari. Izgradili smo Agro park vrijedan vrijedan pola milijuna eura, koji će obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima i poduzetnicima omogućiti subvencionirani najam te će se i na taj način pružiti mogućnost za napredovanje i razvoj.

Strateški ciljevi

“Ova današnja tema, održiva poljoprivreda, svakako je jedna od ključnih s obzirom na sve izazove s kojima je poljoprivreda suočena, a svjedočimo ekstremnim vremenskim pojavama, sada konkretno suši gotovo epskih razmjera. S obzirom na sve to održiva praksa i održiva poljoprivreda više nisu samo opcija nego i neminovnost. Međutim, moramo tu uzeti u obzir i strateške nacionalne ciljeve, a to je povećanje produktivnosti, konkurentnosti, to znači da po jedinici površine moramo intenzivirati proizvodnju, povećavati ju, a u isto vrijeme moramo održivo koristiti naše poljoprivredne resurse, pa tako i poljoprivredno zemljište kao naš najvažniji poljoprivredni resurs. U isto vrijeme moramo se prilagođavati klimatskim promjenama te poštovati sve klimatske ambicije Europske komisije i prilagođavati se svim europskim regulativama, izjavio je Krunoslav Karalić", v. d. ravnatelja HAPIH-a.

Središnja tema ove konferencije bio je okrugli stol pod nazivom "Izazovi održive poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena".

Čepin, 20. 09. 2024., hotel Materra; RE-AGRO; konferencija o održivoj poljoprivredi; okrugli stolSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Čepin, 20. 09. 2024., hotel Materra; RE-AGRO; konferencija o održivoj poljoprivredi; Mario Mihaljević, glavni urednik Glasa SlavonijeSNIMIO BRUNO JOBST

Mario Mihaljević, glavni urednik Glasa Slavonije

BRUNO JOBST