Osijek, 24. 05. 2022, Sakuntala park. Europska avenija, proljece. Slobodnjak, ilustracijasnimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
18.9.2024., 07:11
ZELENA INFRASTRUKTURA

Urbano zelenilo za dobrobit gradskog stanovništva

Urbano ozelenjivanje jedna je od ključnih strategija za povećanje otpornosti gradova na toplinu.

Trenutno više od 70 posto svih Europljana živi u gradovima, a urbanizacija se povećava zbog ekonomskih i društvenih razloga. Međutim, kako europske metropole rastu, tako rastu i temperature u njima. Pokrivanje velikih zelenih površina betonom i asfaltom uz izgradnju stambenih i industrijskih objekata, povećalo je upijanje i zadržavanje topline. Takva infrastruktura, zajedno s dodatnom toplinom koju stvaraju ljudske aktivnosti, izazvala je da mnogi gradovi postanu znatno topliji od ruralnih područja koja ih okružuju.

Fenomen je poznat kao efekt urbanog toplinskog otoka, a razlika između prometnog gradskog područja i njegove okoline može dosegnuti od tri do pet Celzijevih stupnjeva, ili čak i više. Uz očekivani daljnji porast globalnih temperatura, grijanje gradova postalo je problem koji zahtijeva hitno rješenje. Ozelenjivanje je jedno od njih.

Osim što stvaraju sjenu na područjima koja obično privlače i zadržavaju toplinu, biljke također isparavaju vodu i proizvode kisik, održavajući zrak svježim.

Naposljetku, pokazalo se kako zelene površine poboljšavaju i emocionalnu dobrobit građana.