OSIJEK- 12.03.2020., Glavna trznica, ponuda na trznici, voce i povrce, domaci proizvodi, zdrava hrana, rotkvice.FotoAndrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
18.9.2024., 14:12
AGENCIJA TREBA ŠITITI TRŽIŠTE

Plenković se slaže oko visokih cijena hrane, ne vidi pritisak na trgovce

Premijer Andrej Plenković složio se u srijedu u Saboru sa zastupnikom Hrvatskih suverenista Marijanom Pavličekom da su cijene hrane previsoke, ali je istaknuo i da ne vidi nikakav pritisak na trgovce te da bi tu "ozbiljan posao trebala odraditi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja". 

"Naravno da idem u dućan, i to često, pitajte moje drage prijateljice u Konzumu na Britancu", kazao je premijer Pavličeku, kojeg je zanimalo ide li u trgovinu u nabavku i vidi li koliko su cijene osnovnih prehrambenih proizvoda 'otišle u nebo'. 

Složio se s Pavličekom da su cijene previsoke, ali nije i s njegovom tvrdnjom da je razlog hiperinflacije ulazak u eurozonu i uvođenje eura. 

"Treba znatno veći pritisak javnosti na sve aktere u tom lancu da se cijene snize. Ali on ne postoji, ne vidim ga uopće. Ne mislim da je europodručje razlog, naprotiv, možda je ono zlorabljeno za podizanje cijena", ocijenio je Plenković.

Osim države, inspektorata i udruga zaštite potrošača, ozbiljan posao, dodao je, treba obaviti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.  

"Zamolio sam ministra Šušnjara da napravi analizu 30 esencijalnih proizvoda i da vidimo kakva je situacija. Inflacija, inače, pada već mjesecima zahvaljujući mjerama koje poduzimamo", istaknuo je.