'Dan polja suncokreta 2022.' i 80 godina postojanja Tvornice ulja Čepin. 23. kolovoza 2022.
Tihana Eršek Cicvarić
18.9.2024., 07:11
Najprirodniji način dobivanja energije

Fosilna su goriva svoje dala, ulazimo u doba zelene energije

Doba industrijske revolucije koje je oblikovalo svijet kakav danas poznajemo - približava se kraju. Karakterizirala ga je upotreba fosilnih goriva kao pokretača onovremene promjene. Jedino je bio važan nekontrolirani rast i razvoj industrije, a sada kada smo zreliji i odgovorniji kao društvo, vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoje postupke i istražimo alternativne načine dobivanja energije.

Sada smo zakoračili u doba zelene energije. U njoj zapravo nema ništa alternativno, to je najprirodniji mogući način dobivanja energije. U zelenu energiju ubrajamo sve obnovljive izvore energije.

To su oni koji se ne mogu iscrpiti i daju čistu energiju bez štetnih posljedica za okoliš i naše zdravlje. Vjetar, voda i sunce uglavnom su pokretači tog, ne tako novog, načina iskorištavanja energije.

Svi obnovljivi izvori energije na neki su način indirektno povezani sa Sunčevim zračenjem. Ono Zemlji šalje 15.000 puta više energije no što joj je potrebno, samo je trebamo znati zauzdati i pretvoriti u nama potrebne oblike energije.

Iako su često isprike za slabo iskorištavanje zelene energije bile da se na taj način ne može proizvesti dovoljna količina energije potrebna današnjem društvu, energetski potencijal npr. energije vjetra pet je puta veći od ukupne današnje proizvodnje energije, tako da su takve tvrdnje posve neutemeljene.