slavonski brod, 7 listopada 2020, 10,00sati, naselje slavonija II br. 4, pevex, otvorenje, prodajni centar, trgovački lanac, novinar dario kuštrosnimio zdenko pušić
zdenko pušić
18.9.2024., 07:15
UREĐAJI S KOJIMA ŽIVIMO

Energetski efikasna bijela tehnika štedi energiju, a potom i vaš novac

Hladnjak imaju gotovo sva kućanstva u Hrvatskoj. Petina godišnje potrošnje električne energije odnosi se na hladnjake s obzirom na to da su oni 24 sata u danu priključeni na elektroenergetski sustav. Modernizacija i tehnološki napredak omogućili su i do 70 posto manju potrošnju električne energije današnjih hladnjaka od njihovih prethodnika. Energetske oznake koje se nalaze na hladnjacima informiraju kupce o razredu energetske učinkovitosti, godišnjoj potrošnji energije izraženoj u kWh, zbroju korisnih zapremina svih odjeljaka bez zvjezdice (radne temperature koja je veća od -6 °C), zbroju korisnih zapremnina svih odjeljaka za čuvanje smrznute hrane označene zvjezdicom (radne temperature veće ili jednake -6°C) te koliko buke uređaj emitira (decibeli).

OZNAKE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Unatrag tri godine u svim zemljama članicama Europske unije na snazi su nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske uređaje. Za nove oznake učinkovitosti upotrebljavaju se samo razredi od A do G, oni su zamijenili prijašnje oznake od A+++ do D.

Za skupinu elektroničkih zaslona, a koji uključuju monitore i televizore, nove oznake sadržavaju brojne korisne informacije, a što će biti otisnuto na samoj oznaci (naljepnici), odnosno dostupno preko QR koda.

Nekadašnji luksuz, klima-uređaji danas su nezaobilazni uređaji svakog doma. Vruće ljetne mjesece sve je teže preživjeti bez kvalitetnog klima-uređaja. Upravo zahvaljujući njima svaki prostor moguće je veoma brzo rashladiti i učiniti boravak u njemu iznimno ugodnim. Klima-uređaji danas su potreba, ali jednako tako i jedan od najvećih potrošača energije. Da bi se potrošnja smanjila koliko je to moguće, razlika vanjske temperature i one unutarnjeg prostora ne smije biti veća od 8 °C.

Najtraženiji uređaj iz polja bijele tehnike definitivno je perilica rublja, što čini desetinu potrošnje električne energije čitavog kućanstva. Mnoge inovacije kod perilica rublja i razlike u potrošnji energenata iz godine u godinu smanjuju potrošnju električne energije, koja je s 440 pala na 160 kWh godišnje. To je jedan od najboljih razloga zašto biste svoju staru perilicu trebali zamijeniti onom višeg energetskog razreda.