digitalni novčanik
ustupljena
18.9.2024., 07:15
KARTIČNA, BEZGOTOVINSKA I INTERNETSKA PLAĆANJA

Ekspanzija bezgotovinskog plaćanja. Svaki četvrti fiskalizirani račun plaćen je karticom, a digitalni novčanici sve su više u upotrebi

Na taj način omogućavaju korisnicima jednostavnije i brže plaćanje, što dodatno potiče rast bezgotovinskih transakcija

Platne su kartice godinama najkorišteniji instrument bezgotovinskog plaćanja, prosječan Hrvat danas ima više od dvije platne kartice, a nerijetko jedna osoba posjeduje više debitnih i kreditnih kartica, tvrdi Hrvatska narodna banka u svojoj publikaciji Platne kartice i kartične transakcije, koja se bavi rastućim trendovima bezgotovinskih i kartičnih plaćanja, koja sve više istiskuju gotovinu, iako, kako je razvidno iz podataka, ona ipak još uvijek dominira. U Hrvatskoj narodnoj banci, naime, kažu da kartični oblik plaćanja stalno raste u broju i vrijednosti transakcija, što također, navode, upućuje na sve veću popularnost platnih kartica među potrošačima i poslovnim subjektima.

- Dodatno, rastući trendovi vezani uz povezivanje platnih kartica s mobilnim aplikacijama i drugim digitalnim platformama, primjerice, digitalnim novčanicima, omogućavaju korisnicima jednostavnije i brže plaćanje, što dodatno potiče rast bezgotovinskih transakcija - ističe se u publikaciji. Tako je krajem prošle godine ukupno 19 kreditnih institucija i dvije institucije za elektronički novac u Republici Hrvatskoj izdavalo platne kartice, a njihovi su korisnici u 2023. godini ukupno obavili 703,22 milijuna nacionalnih kartičnih platnih transakcija, ukupne vrijednosti 31,62 milijarde eura.

DO 2026. SVI GRAĐANI EU-a MOĆI ĆE SE KORISTITI DIGITALNIM NOVČANIKOM

Na snagu su stupila pravila o uspostavi europskog digitalnog identiteta. Time će se omogućiti da svi građani i stanovnici EU-a 2026. imaju koristi od osobnih europskih novčanike za digitalni identitet. Europski novčanik za digitalni identitet, koji izdaju sve države članice EU-a u obliku mobilne aplikacije, omogućit će potpunu sigurnost identifikacije na internetu za javne i privatne internetske usluge diljem Europe. Podsjetimo, Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je svojim stanovnicima omogućila upotrebu digitalne putovnice kao ravnopravnog dokumenta klasičnoj, papirnatoj putovnici.

- Pritom se u odnosu prema 2022. godini broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija u 2023. godini povećao za 12,5 posto, a vrijednost transakcija za 13,3 posto. Također, sve češće se platna kartica upotrebljava i za internetsku kupnju, pa se tako u odnosu prema 2022. godini ukupan broj transakcija kupnje robe i usluga platnim karticama preko interneta povećao za 29 posto, a vrijednost za 37 posto. Vrijednost transakcija povećala se, naime, s 955,7 milijuna eura, koliko je iznosila u 2022. na 1,31 milijardu eura u 2023. godini - izračunali su financijski stručnjaci u Hrvatskoj narodnoj banci. Vezano uz omjer gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja u Hrvatskoj narodnoj banci kažu da je, također kao posljedica kontinuiranog rasta kartičnih plaćanja i sve brojnijih alternativnih metoda plaćanja koje se zasnivaju na kartičnim tehnologijama, u nekoliko posljednjih godina primijećen trend konstantnog porasta udjela broja transakcija plaćenih platnim karticama u odnosu prema broju transakcija plaćenih gotovim novcem.

- Kada govorimo o omjerima plaćanja karticom i gotovinom u proteklom razdoblju, otprilike svaki četvrti fiskalizirani račun plaćen je karticom, a ostala tri računa plaćena su gotovinom. S obzirom na spomenuti trend, očekujemo da bi udio broja računa plaćenih karticom uskoro mogao biti veći od trećine - zaključuju u Hrvatskoj narodnoj banci.