Rijeka, 1.8.2023.- Nestabilno vrijeme mnogi turisti iz obližnjih turističkih destinacija iskoristili su za obilazak i ragledavanje Rijeke. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk
Hina
11.9.2024., 07:00
POSLOVNI TURIZAM

Sve je više poslovnih gostiju iz Skandinavije

Zrakoplov s poslovnim gostima, zaposlenicima četiri norveške tvrtke, sletio je proteklog petka na Zračnu luku Rijeka. Oni su u organizaciji norveške turističke agencije Norsk Tour i opatijske agencije Katarlina line na Kvarneru proveli vikend te su bili smješteni u Opatiji. Prema riječima Gorana Biljakovića iz turističke agencije Katarina line, koja je bila zadužena za organizaciju programa njihova boravka, odsjeli su u hotelima s pet zvjezdica i četiri zvjezdice te je za svaku grupu organiziran poseban itinerar. Posjetili su i neke od najboljih opatijskih restorana, dio njih otišao je na izlet u Istru, a dio na izlet brodom. Dolazak grupe norveških gostiju nastavak je trenda koji se primjećuje posljednje dvije, tri godine.

- Sa skandinavskog područja, kao i iz zemalja Beneluxa osjećamo pojačani interes za taj takozvani corporative travel koji podrazumijeva odmor, kombinaciju odmora i posla ili čak samo posao na destinaciji, odnosno "workation". Naime, u mnogim tvrtkama je od pandemije covida zaživio i ostao rad od kuće pa na ovaj način tvrtke pokušavaju na neki način povezati svoje djelatnike. Ove godine smo tako, primjerice, već imali poslovnu grupu iz Finske koja je boravila i u Dubrovniku i u Opatiji. Riječ je bila o udruženju finskih ugostitelja koji su ovako imali prilike upoznati i našu gastronomiju. U Dubrovniku smo imali i grupu od stotinjak djelatnika jednog skandinavskog hotelskog lanca koji su došli na odmor nakon zimske sezone, kaže Biljanović.

U OPATIJI DANI HRVATSKOG TURIZMA

Definitivno interes postoji, tržište se oporavilo i stvarno se održava velik broj skupova. Rast je konstantan. Samim time kongresna posezona će biti jako dobra, a ono što veseli da je osjetan njen produžetak. Ove godine će tako Opatija, a koja slavi velikih 180 godina turizma, biti 21. i 22. studenog domaćin Dana hrvatskog turizma (DHT), tradicionalnog godišnjeg okupljanja hrvatskog turističkog sektora. Dodajmo i kako će se u Rijeci, točnije u Hilton Costabella Beach&Spa Resortu, ove jeseni, održati i godišnja skupština Njemačkog udruženja autobusera RDA što znači da dolaze najjače tvrtke koje se u njemačkoj bave autobusnim transferima turista, dakle organiziranim turizmom. Inače, na razini Hrvatske se godišnje po nekim procjenama organizira oko 5.000 poslovnih događanja.

Za korporativna putovanja se veže i jedna zanimljivost, a to je da neki žele organizirati u svojevrsnoj tajnosti tako da organizatori ne smiju otkrivati detalje kamo se ide i što je organizirano. U svakom slučaju, trend povećanog broja dolazaka poslovnih gostiju i korporativnih grupa sa sjevera Europe definitivno je primjetan, potvrdio je naš sugovornik, dodajući i kako su primjerice imali i kompletan buy out hotela, dakle, slučaj da je prije dvije godine jedna švedska tvrtka zakupila čitav hotel na Rabu i onamo dovela svoje djelatnike, njih 150, te su ondje nekoliko dana ustvari radili.

- Situacija ima različitih, nije riječ samo o odmoru, već se dolazi raditi ili se kombinira rad i odmor, pojasnio je Biljanović.

Ono što je također za naglasiti, jest i činjenica da su poslovni gost, odnosno poslovne grupe, dio turizma koji nije vezan za samo glavnu sezonu. Riječ je o putovanjima koja se mahom realiziraju u pred i posezoni, a što je i bit održivog turizma kakav Hrvatska želi razvijati.

Opatija kao jedna od najjačih kongresnih destinacija u Hrvatskoj općenito ove godine po pitanju kongresnog turizma bilježi rast. Potvrdio nam je to Goran Pavlović, voditelj opatijskog Kongresnog ureda, navodeći kako je procjena kako se u destinaciji godišnje održi preko 500 kongresa i poslovnih događanja.

- Ima više kongresa, svakako je vidljiv porast, nego prije pandmije tako da smo zadovoljni. U pravilu se radi o kongresima čiji su organizatori iz Hrvatske, ima nešto stranih kongresa i to više korporativni dio nego udruženja, ukazao je Pavlović.