burze, dionice, tržište kapitala
Ustupljena fotografija
11.9.2024., 11:24
PROMO

Priopćenje društva Radnik d.d. vezano uz ponudu za kupnju dionica društva KARAŠICA-VUČICA d.d.

Radnik d.d. Križevci (dalje: Radnik) je putem Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. Zagreb (dalje: SKDD) objavio ponudu za kupnju dionica KARAŠICA-VUČICA d.d. Donji Miholjac (dalje: Društvo). Ponuda je otvorena za prihvat do 30. rujna 2024. godine za otplaćene dionice, odnosno do 30. listopada 2024. za neotplaćene dionice Društva.

Radnik je navedenu ponudu podnio nakon pomne analize, te temeljem uvjerenja da ulaskom u vlasničku strukturu Društva može doprinijeti rastu i razvoju njegovog poslovanja.

Ovo uvjerenje se temelji na iskustvu koje Radnik ima u upravljanju sličnim društvima. Trgovačka društva Bistra d.o.o. Đurđevac, Hidroregulacija d.o.o. Bjelovar te Hidroing d.o.o. Varaždin su primjeri društava koja su pod upravljanjem Radnika doživjela značajan napredak ekonomskih pokazatelja svojeg poslovanja, uključivo i po pitanju broja zaposlenih.

U medijskom prostoru su se pojavili navodi, koji se pripisuju upravi Društva, a koji ponudu Radnika za kupnju dionica prikazuju na neistinit i aferaški način, i koje je teško shvatiti ikako drugačije nego kao pokušaj zastrašivanja i odvraćanja dioničara od prihvaćanja Radnikove ponude.

Prema tim navodima bi Radnikova ponuda tobože bila nedopuštena, jer da su uvjeti ponude „koncipirani protivno odredbama Zakona o trgovačkim društvima kao i Statutu Društva“.

Tim povodom Radnik želi istaknuti kako je njegova ponuda za kupnju dionica Društva zakonita, dopuštena, i valjano na snazi.

Eventualne odredbe u Statutu Društva, koje bi ograničavale prijenos dionica Društva propisivanjem ovlasti njegove uprave da daje ili uskraćuje suglasnost na takav prijenos, nisu pravno valjane.

 

To jasno proizlazi iz dvije konkretne odredbe važećeg Zakona o trgovačkim društvima:

  1. Odredbom čl. 227. st. 2 zakona propisano je da se Statutom društva može odrediti da je za prijenos dionice potrebna suglasnost društva, osim ako se radi o dionicama koje su izdane kao vrijednosni papir u nematerijaliziranom obliku -  a upravo to je slučaj sa dionicama društva, koje su izdane u nematerijaliziranom obliku i vode se u sustavu SKDD-a.
  2. Odredbom čl. 174. st. 4. zakona propisano je da su ništetne odredbe Statuta, koje su protivne odredbama zakona o trgovačkim društvima.

 

Obzirom na navedene zakonske odredbe, ništetna je eventualna odredba Statuta Društva koja podvrgava prijenos dionica odobrenju uprave Društva.

Stoga takva odredba ne sprečava Radnik da provede ponudu za kupnju dionica Društva, niti sprečava dioničare da tu ponudu prihvate i slobodno prodaju dionice Radniku.

 

RADNIK d.d., koje zastupa Pavo Novokmet, odvjetnik LOVRIĆ NOVOKMET I PARTNERI odvjetničko društvo d.o.o.