The Niederaussem power plant from RWE. Niederaussem, July 19, 2020 | usage worldwide
picture alliance
11.9.2024., 07:06
PREMA NAJNOVIJIM EMPIRIJSKIM PODACIMA MIT-a

Obistinjuje se studija iz 1972. godine o riziku kolapsa industrijske civilizacije

U najnovijoj analizi zaključuje se da trenutna putanja globalne civilizacije ide prema konačnom padu gospodarskog rasta

Desetljećima staro upozorenje MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) o riziku od kolapsa industrijske civilizacije čini se točnim, pokazuju najnoviji empirijski podaci. U novoj analizi zaključuje se da trenutna putanja globalne civilizacije ide prema konačnom padu gospodarskog rasta u nadolazećem desetljeću – i u najgorem slučaju, mogla bi izazvati kolaps društva do 2040. godine.

Analiza ispituje podatke kroz deset ključnih varijabli: stanovništvo, stope plodnosti, stope smrtnosti, industrijska proizvodnja, proizvodnja hrane, usluge, neobnovljivi resursi, trajno zagađenje, dobrobit ljudi i ekološki otisak. Autorica Gaya Harrington otkriva da se najnoviji podaci najviše podudaraju s dva određena scenarija, "BAU2" (uobičajeno poslovanje) i "CT" (sveobuhvatna tehnologija). “BAU2 i CT scenariji pokazuju zaustavljanje rasta unutar desetak godina od sada", zaključuje studija. "Oba scenarija stoga pokazuju da nastavak poslovanja kao i obično, odnosno kontinuirani rast, nije moguć. Čak i kada se upari s neviđenim tehnološkim razvojem i usvajanjem, uobičajeno poslovanje prema modelu 'Granica rasta' neizbježno bi dovelo do pada industrijskog kapitala, poljoprivredne proizvodnje i razina blagostanja u ovom stoljeću".

STRUČNJACI SU NAŠIROKO ISMIJAVALI ANALIZU MIT-a

Izvješće “Granice rasta” iz 1972. raspravlja o mogućnosti eksponencijalnog ekonomskog i populacijskog rasta s ograničenom zalihom resursa. Studija je koristila računalni model World3 za predviđanje posljedica interakcija između Zemlje i ljudskih sustava. Znanstveni tim s MIT-a upozorava da će ograničena dostupnost prirodnih resursa u odnosu prema rastućim troškovima potkopati kontinuirani gospodarski rast do drugog desetljeća 21. stoljeća. Analiza MIT-a izazvala je žestoku raspravu, a u to su je vrijeme naširoko ismijavali stručnjaci koji su krivo predstavili njezine nalaze i metode.

Autorica studije Gaya Herrington kazala je za američke medije da rezultati "ne znače da će čovječanstvo prestati postojati", nego da će "gospodarski i industrijski rast prestati, a zatim početi opadati, što će naštetiti proizvodnji hrane i životnom standardu… Što se tiče vremena, scenarij BAU2 pokazuje strmoglavi pad koji će se dogoditi oko 2040. godine".

Godine 1972. tim znanstvenika s MIT-a proučio je rizike kolapsa civilizacije. Njihov "model dinamike sustava" objavio je Rimski klub. Izvješće je identificiralo nadolazeće "granice rasta" (Limits to Growth), koje su značile da je industrijska civilizacija na putu da propadne negdje u 21. stoljeću, a zbog prekomjernog iskorištavanja planetarnih resursa.

Unatoč oštrim kritikama i preispitivanju nakon objavljivanja, naknadna istraživanja dosljedno otkrivaju da je globalno korištenje prirodnih resursa od tada neadekvatno reformirano kako bi se promijenila njegova osnovna predviđanja. Otkako je objavljena, knjiga "Granice rasta" prodana je u 30 milijuna primjeraka i prevedena na 30 jezika, stoji na Wikipediji.

Dok će fokusiranje na nastavak gospodarskog rasta radi njega samog biti uzaludno, nova analiza otkriva da bi tehnološki napredak i povećana ulaganja u javne usluge mogli ne samo izbjeći rizik kolapsa nego dovesti do nove stabilne i napredne civilizacije koja će sigurno funkcionirati unutar planetarnih mogućnosti.

Najbolji dostupni podaci sugeriraju da će ono što učinimo u sljedećih deset godina odrediti dugoročnu sudbinu ljudske civilizacije. Zapravo imamo još samo desetak godina da promijenimo kurs.