epa11588839 General view of the Stock Exchange Market in Madrid, Spain, 06 September 2024. Index IBEX 35 rose by 0.27 percent at the opening of the trading day to reach 11,242.7 points. EPA/ANA BORNAY
EPA
6.9.2024., 20:35
BLAGI PORAST EUROPSKOG GOSPODARSTVA

Hrvatska rame uz rame sa Španjolskom

Gospodarstvo eurozone i Europske unije tek je skromno poraslo u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak Eurostat, blago snizivši procjene, a Hrvatska je bila u skupini zemalja s najsnažnijim rastom, rame uz rame sa Španjolskom.
Gospodarstvo eurozone i EU-a u cjelini poraslo je u razdoblju od travnja do lipnja za 0,2 posto u odnosu prema prethodna tri mjeseca, kada je uvećano za 0,3 posto, izračunao je Eurostat na temelju sezonski prilagođenih podataka. Procjene objavljene sredinom kolovoza pokazivale su rast aktivnosti na oba područja za 0,3 posto. Od kraja 2022. godine europsko gospodarstvo balansira na rubu stagnacije, pokazuju podaci Eurostata.
Najsnažnije je u drugom tromjesečju poraslo poljsko gospodarstvo, za 1,5 posto u odnosu prema prva tri mjeseca. Slijede Grčka i Nizozemska s rastom aktivnosti za 1,1 odnosno za jedan posto. Blizu je i Hrvatska s rastom gospodarske aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja za 0,8 posto prema prethodna tri mjeseca, kada je uvećana za jedan posto. Istu stopu rasta bilježila je u proljetnom tromjesečju i Španjolska. Najslabije je poraslo rumunjsko i portugalsko gospodarstvo, za 0,1 posto, a estonsko je stagniralo. Najsnažniji pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježila je Irska, za jedan posto, a u stopu ju prati Latvija, s padom aktivnosti od 0,9 posto. Blizu je i Austrija, čiji je BDP smanjen za 0,4 posto. Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, smanjeno je u drugom tromjesečju za 0,1 posto.