NASICE - Hrastovi trupci, ilustracija, arhiva. Snimila Snjezana Fridl
Snjezana Fridl
4.9.2024., 09:00
ZABRINJAVAJUĆI PODATCI S KONFERENCIJE

Žagar: Sve su veće negativne posljedice klimatskih promjena na šumarstvo i drvnu industriju

S pojavom hrastove mrežaste stjenice može doći do sušenja velikog broja hrastova i problema u drvnoj industriji

Posljedice klimatskih promjena sve su vidljivije i u šumarstvu, a osim sve češćih oluja i požara tu su i novi nametnici koji ugrožavaju populacije hrasta i jasena, što se sve skupa negativno reflektira i na drvnu industriju, rečeno je na konferenciji Drvna sirovina.

Direktor sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama Krešimir Žagar upozorio je da u posljednjih desetak godina nema vrste drveća u Hrvatskoj koja nije napadnuta nekim novim štetnikom, koji se prije nije pojavljivao, što je posljedica klimatskih promjena, ali i globalnog ubrzanog prometa, u kojem štetnici dolaze s jednog kraja svijeta na drugi. Izdvojio je pojavu hrastove mrežaste stjenice, koja je prisutna u cijeloj Hrvatskoj, došla je iz Sjeverne Amerike, a napada sve vrste hrastova, te izaziva njihovo fiziološko slabljenje.

Tako za nekoliko godina može doći do sušenja velikog broja hrastova, koji su najpoznatija i najvrjednija vrsta drveća u Hrvatskoj, što bi naravno za posljedicu imalo i velike ekonomske štete i probleme drvnoj industriji. Velik problem je i gljiva halara, koja je u Europu stigla iz Kine, napada jasen i također izaziva sušenje, a postoji prijetnja da će Hrvatska za nekoliko godina posve ostati bez populacije tog drveća, upozorio je Žagar.

Tu su i sve prisutnije oluje, pri čemu je ona u srpnju prošle godine "praktično poharala" cijelu Hrvatsku, te prouzročila velike štete, pa tako i na hrastu lužnjaku u spačvanskoj šumi. Velik su problem i veliki požari, koji se također mogu povezati s klimatskim promjenama.

POŽGAJ GRUPA U HRVATSKOJ POSLUJE U GRANICAMA NORMALE

Požgaj grupa u Hrvatskoj ima četiri proizvodna pogona, a generalni direktor te tvrtke Nikola Požgaj kaže da 90 posto finalnih proizvoda od drva, poput parketa i dijelova namještaja, završava na europskim tržištima.

Iako je izvoz slabiji 20-30 posto nego rekordnih godina, prostor za prodaju za “manje igrače” uglavnom postoji. Stoga Požgaj ocjenjuje da je ova godina “u granicama normale”, jer nema znatnijeg pada u odnosu prema “normalnim” godinama, nego samo u odnosu prema rekordnoj 2022. godini.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika Zdenko Bogović također je apostrofirao katastrofalne posljedice lanjske oluje na području Slavonije. "Došli smo u situaciju, zbog prevelike količine sirovine na tržištu, da i iz naših šuma sirovina ne može naći mjesto na tržištu po normalnim tržišnim cijenama", izjavio je Bogović.

Što se tiče ogrjeva za građanstvo, Bogović kaže kako je tu situacija povoljna i da sirovine ima u izobilju, pri čemu bi i cijene trebale biti povoljnije no prošlih godina. Bjelin grupacija, poznata po proizvodnji parketa i podova, u Hrvatskoj ima šest tvornica, a kako je izjavio predsjednik Uprave Bjelin industries Hrvatska Robert Žulj, stanje na tržištu je dosta izazovno, prvenstveno glede cijena, koje su, za razliku od prošle godine, "dosta niske".

Najviše su pogođene cijene parketa, to jest podova, jer su skladišta u Europi puna, a s obzirom na određenu stagnaciju u izdavanju novih građevinskih dozvola, posebice u Njemačkoj, nema naznaka da će se te zalihe početi smanjivati. No, napominje Žulj, to toliko ne utječe na Bjelin grupaciju, koja je više orijentirana na tržišta Skandinavije i SAD-a, gdje je situacija drukčija, a kompanija je također počela otvarati neka tržišta u Aziji.