novac štednja euro novčanice banka
PIXABAY
3.9.2024., 19:19
NAJSKUPLJI SU “GOTOVINCI”

Rasle kamate na oročene depozite, ali i na kredite

Najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite, a iznosio je 6,02 posto

Hrvatska narodna banka izišla je s prosjecima kamatnih stopa banaka na depozite i kredite građanima i poduzećima u srpnju, iz kojih je razvidno da su kamate na kredite u posljednjih godinu dana još rasle, pri čemu su najviše zabilježene na gotovinske nenamjenske kredite građanima, gdje su iznad 6 posto.

To su i krediti koji najbolje "idu", odnosno godišnji prirast im je čak 15 posto. Ponešto su na godišnjoj razini porasle i kamate na oročene depozite građana, čiji su prosjeci u srpnju 2,22 posto za kratkoročne i 1,44 posto za dugoročne. Kamate pak na sredstva na transakcijskim računima, tekućim i žiro, odnosno na sredstva po viđenju, kao i na štedne depozite, koji se mahom odnose na štedne knjižice, bez roka dospijeća, tek su malo iznad nule. Unutar tih prekonoćnih depozita kućanstava transakcijski tako imaju kamatu od 0,01 posto, a štedni 0,19 posto. HNB u svom izvješću detaljnije opisuje da "statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za glavne izvore njihovih eurskih sredstava u srpnju 2024. bilježe rast u odnosu prema srpnju 2023., ali i zamjetan pad u odnosu prema studenomu prethodne godine, kad je većina ovih pokazatelja dosegnula svoje višegodišnje maksimume".

KAMATE NA KREDITE PODUZEĆIMA

Kod kamata na glavne kategorije kredita odobrenih poduzećima u srpnju prosjek kamatnih stopa iznosio je 4,45 posto za kratkoročne, a 5,33 posto za dugoročne kredite. Za kratki rok na godišnjoj se razini bilježi rast od 0,09 posto, a tromjesečno se bilježi pad od 0,36 posto. Vrijednosti kamatnih stopa kod dugoročnih kredita nisu se promijenile na godišnjoj razini, a na tromjesečnoj rastu za 0,10 posto.

“Kod glavnih izvora sredstava koje kreditne institucije pribavljaju od sektora kućanstava u srpnju 2024. prosjek kamatnih stopa na štedne depozite iznosio je 0,19 posto i viši je 0,03 posto u odnosu prema srpnju prethodne godine. Prosjeci kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne oročene depozite u srpnju 2024. viši su u usporedbi s njihovim vrijednostima iz srpnja 2023., pri čemu je rast kod kratkoročnih oročenih depozita više izražen. U srpnju 2024. prosjek kamatnih stopa iznosio je 2,22 posto za kratkoročne i 1,44 posto za dugoročne oročene depozite. U odnosu prema srpnju 2023. riječ je o porastu od 1,31 i 0,69 postotnih bodova za kratki odnosno za dugi rok", ističe HNB. Pojašnjavaju pritom da su štedni depoziti oni koji nemaju unaprijed utvrđeni datum dospijeća ili otkazni rok te na čiji teret deponent ne može davati platne naloge bezgotovinskoga platnog prometa. Takvi računi, navode dalje, namijenjeni su prije svega štednji. Ova stavka uključuje i oročene depozite s rokom oročenja od jednog dana. Riječ je prije svega o štednim knjižicama. Prosjeci pak kamatnih stopa na oročene depozite poduzećima u srpnju ove godine iznosili su 3,31 posto za kratkoročne i 1,12 posto za dugoročne depozite. Kod kratkoročnih depozita bilježi se rast od 0,54 postotna boda, a kod dugoročnih rast od 0,12 postotnih bodova u odnosu prema srpnju 2023. HNB dalje navodi da statistički pokazatelji kamatnih stopa banaka za najvažnije vrste eurskih kredita u srpnju 2024. upućuju na "nastavak sporog rasta kamatnih stopa za kredite kućanstvima i na stagnaciju kamatnih stopa za kredite nefinancijskim društvima".

“Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u srpnju 2024. najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite te je iznosio 6,02 posto. Najniži prosjek kamatnih stopa iznosio je 3,75 posto, a odnosio se na stambene kredite. Ti su prosjeci dosegnuti nakon što je u posljednjih godinu dana došlo do porasta prosječnih kamatnih stopa od 0,33 postotna boda za nenamjenske i ostale kredite te porasta od 0,50 postotnih bodova za stambene kredite. Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa u srpnju 2024. iznosio je 5,58 posto, a kod kredita po kreditnim karticama 4,73 posto", tumači HNB.