Zagreb, 22.08.2024. - Izjava ministara nakon sjednice Vlade RH. Na fotografiji Marin Piletić.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ
28.8.2024., 17:16
VLADAJUĆA VEĆINA SUGLASNA

Država ipak uvodi porez na nekretnine, ali i planira daljnje rasterećenje plaća

U mandatu ove Vlade naglasak porezne reforme bit će na opterećenju imovine, a ne dohotka, poruka je odaslana u srijedu nakon koalicijskog sastanka vladajuće većine. Stoga se nakon Nove godine može očekivati uvođenje neke varijante poreza na nekretnine, poručeno je.

S druge strane, Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu nakon energetske krize doživjet će promjene, te će biti ciljane i socijalne, potvrdio je nakon sastanka ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Iako je sastanak saborske većine koja podržava premijera Andreja Plenkovića protekao u kontekstu podjele unutar Domovinskog pokreta, te tako predsjednik stranke Ivan Penava nije bio na njemu, iz HDZ-a i Vlade poručuju kako nema nikakve krize vlasti, da je većina stabilna i da Vlada, dapače, kreće u novi krug porezne reforme, kao i novo kalibriranje mjera.

“Još se usklađuju detalji porezne reforme, koja će uskoro u javno savjetovanje, ali postoji konsenzus oko uvođenja poreza na nekretnine. Ključne teme koje su predsjednik Vlade i ministri financija i drugi iznijeli partnerima jesu najava porezne reforme i daljnjeg poreznog rasterećenja građana, najvjerojatnije već od 1. siječnja. Od ostalih tema bili su prezentirani nacrti nastavka određenih mjera Vlade u suzbijanju inflatornih pritisaka. U kratkom razdoblju će i javnost biti upoznata s kojim mjerama Vlada nastavlja, a s kojim više ne, s obzirom na preporuke Europske komisije", kazao je ministar Piletić.

Ono što je ključno, ističe, jest da će se braniti cijena struje i plina za sve one kojima je to i dalje potrebno, a porast cijena bit će izdrživ za sve kategorije stanovništva. U skladu je to s općom politikom nove Europske komisije, koja se tek ustrojava, ali čije su najave išle u smjeru dokidanja mjera i njihova targetiranja prema pojedinim socijalnim grupacijama u većini europskih zemalja.

Kada je riječ o novom porezu na imovinu, Piletić jasno poručuje da to više neće biti samo kuće za odmor, nego sve imobilizirane nekretnine, pa i one koje nominalno imaju status objekata za stanovanje, ali - stoje prazne. "Porez na nekretnine bit će jedan od dijelova porezne reforme. S obzirom na to da postoji niz poreza, misli se ponuditi jedno cjelovitije rješenje s ključnim ciljem oko kojeg dugo već postoji konsenzus sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, a to je što manje porezno opterećenje rada i prebacivanje tog tereta na imovinu", rekao je Piletić. Istaknuo je kako unutar parlamentarne većine postoji konsenzus da se ide u smjeru uvođenja poreza na nekretnine i da se to "više ne odnosi samo na kuće za odmor nego i na sve nekretnine koje ne služe primarno za stanovanje". "Želimo poslati jasnu poruku da je priuštivo stanovanje prioritet u ovom mandatu Vlade", naglasio je.

Očekuje se, naime, kako se saznaje, da će se oporezovati neiskorištena imovina, a ona koja će se koristiti za povoljan najam za mlade obitelji čak će se dijelom i subvencionirati, odnosno bit će izuzeta od ovog novog poreza. Dio je to zajedničke opće demografske politike svih u vladajućoj većini - bar dok tu većinu čini DP i drugi, poručuju vladajući.

Na pitanje u kojoj mjeri se sadašnji prijedlog poreza na nekretnine razlikuje od onog prijašnjeg, ministar je kazao kako se razlikuje drastično. “Nema zamjene komunalne naknade porezom, nego ide jedna sasvim druga metodologija oporezivanja”, dodao je Piletić. Potvrdio je kako to znači da će se kao alternativa ići na rasterećenje osobnih dohodaka, kao što je povećanje neoporezivog dijela ili reguliranje stope poreza na dohodak. “Na dobrom ste tragu”, potvrdio je odgovarajući na pitanja novinara. To znači da će se poticati potrošnja i smanjiti namete na plaće, a istovremeno stimulirati stavljanje nekretnina u funkciju, posebno za mlade. Kako je poznato, čak 40 posto stambenog fonda Hrvatske stoji neiskorišteno, a cijene nekretnina divljaju, i Vlada tomu želi stati na kraj.