TOMISLAV SEKULIĆ
27.8.2024., 14:16
2. izborna skupština HAGROK-a

Romeo Jukić: Svakim danom nas je sve više i vrijeme je da se struka sluša

Sukladno sa Zakonom o Hrvatskoj agronomskoj Komori (NN 51/15) 23. kolovoza u prostoru Agronomskog fakulteta u Zagrebu održana je druga redovita izborna skupština svih članova Hrvatske agronomske komore.

Skupštini je od 340 upisanih članova nazočilo njih 108 s pravom glasa koje je pozdravio v. d. predsjednika Komore Romeo Jukić te nazočni dekani Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta i Krunoslav Zmaić s FAZOS-a, rektor osječkog sveučilišta Vlado Guberac, ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Karalić te državni tajnici u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek i Tugomir Majdak.

Nakon pozdravnih riječi v. d. predsjednika Romeo Jukić osvrnuo se na dosadašnji rad Komore istaknuvši kako je Komora osnovana sad već davne 2016. godine na poticaj tadašnjeg ministra poljoprivrede, prof. dr. sc. Davora Romića. "Osnivanje Komore dočekano je pozitivno u cijeloj stručnoj javnosti kao i u široj društvenoj zajednici. Mi agronomi čekali smo osnivanje svoje Komore godinama s nadom u bolje sutra glede napretka poljoprivrede i čitavog hrvatskog gospodarstva", istaknuo je Jukić napomenuvši kako su nakon osnivanja doživjeli veliku optrukciju rada Komore te je Statut prihvaćen tek 2019. godine.

“Trebalo je četiri godine za donošenje pravilnika o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju ovlaštenja za agronome za obavljanje poslova privatne savjetodavne agronomske službe te o uvjetima, sadržaju i načinu polaganja stručnih ispita", navodi Jukić napominjući kako je Komora registrirana i počela s radom tek nakon njegova pruzimanja vršitelja dužnosti predsjednika i napomenuo je kako su svi agronomi prošli testiranje za upis u Komoru. "Nikada nismo dobili obećana sredstva za početak rada Komore iako je Ministarstvo svim drugim komorama dalo sredstva za početak rada. Prošli su brojni sastanci, dopisi u Ministarstvu, Saboru, brojnim povjerenstvima, ali pomaka nije bilo", istaknuo je Jukić probleme s kojim su se do sada suočavali te se osvrnuo na sadašnjost i budućnost HAGROK-a.

ROMEO JUKIĆ NOVI PREDSJEDNIK HAGROK-a

Izabrano je 15 članova Skupštine prema glasovima: Romeo Jukić (103), Bojan Stipešević (81), Alka Turalija (66), Ivica Ikić (62), Krešimir Ciprić (62), Igor Imrović (59), Dario Oniško (58), Zdenko Grahovac (57), Goran Kovačić (53), Tomislav Grgić (43), Goran Beinrauch (33), Gabriela Primožič - Radić (22), Željko Herner (20), Uroš Radaković (17) i Marko Udovičić (12). Oni su između sebe za novog predsjednika Hrvatske agronomske komore izabrali dosadašnjeg vršitelja dužnosti, mr. sc. Romea Jukića, za zamjenika prof. dr. sc. Bojana Stipeševića, a članovi Vijeća postali su Alka Turalija, Ivica Ikić i Zdenko Grahovac. Skupština je za predsjednika Nadzornog odbora izabrala Sinišu Krnjaića, a članovi su postali Ivan Stupnišek, Matej Srimac, Tomislav Bošnjak i Luka Grgić.

“Jedini smo ovlašteni agronomi, osigurani od profesionalne odgovornosti, cijenjeni stručnjaci, što se vidi na terenu kod proizvođača. Mi želimo zaštititi svoju struku, zahtijevamo svoja prava i javne ovlasti koje su propisane zakonom. Svakim danom nas je sve više i vrijeme je da se struka sluša. Mi nemamo više vremena za popravke, stanje u poljoprivredi je teško jer se struka nije slušala. Mi imamo rješenja za sve probleme, a Ministarstvo se mora više angažirati i zaposliti struku, koja će pomoći i poljoprivredi danas za bolje sutra. Samo zajedničkim složnim radom svih agronoma u Hrvatskoj možemo osigurati bolje rezultate u poljoprivredi i sigurna radna mjesta za generacije koje dolaze", zaključio je Jukić.

Prije samih izbora novih članova Skupštine, Nadzornog odbora te Vijeća odlukom Skupštine dodijeljena su priznanja za izniman doprinos u radu Komore prof. dr. sc. Ivici Kisiću, prof. dr. sc. Krunoslavu Zmaiću, dr. sc. Ivici Ikiću te dr. sc. Goranu Jukiću.