11.01.2022., Zagreb - Kako doznaje i pise jedan medij, u posljenjih dvadeset godina vise od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za ciji je nadzor zaduzen upravo HNB. Zabiljezeno je ukupno vise od 400 transakcija u vrijednosti vecoj od deset milijuna kuna. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL
25.8.2024., 20:30
ČEKA SE FED

Burze porasle, očekuju se niže kamate

Na svjetskim su burzama cijene dionica snažno porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je gotovo sigurno da će američka središnja banka u rujnu sniziti kamatne stope.
Inflacija u SAD-u popušta iz mjeseca u mjesec, rast gospodarstva postupno se usporava, a tržište rada, pokazali su posljednji podatci, nije tako snažno kao što se mislilo. Po svemu sudeći, ulagači su konačno dočekali ono što su čekali cijele godine. To je naznačio i predsjednik Feda Jerome Powell u svom govoru na skupu središnjih bankara u Jackson Holeu. "Došlo je vrijeme za prilagodbu monetarne politike", kazao je. "Inflacija znatno pada. Tržište rada nije više pregrijano, a ukupni uvjeti su manje napeti od onih prije pandemije. Nabavni lanci su se normalizirali", ustvrdio je Powell. Ulagači su sada gotovo sasvim sigurni da će Fed u rujnu spustiti kamate za 0,25 postotnih bodova. Neki smatraju da je moguć rez i za 0,50 postotnih bodova.