epa10578826 A worker assembles an engine at the engine assembly at the Bayerische Motoren Werke AG (BMW) AG Group factory in Steyr, Austria, 18 April 2023. BMW plans to produce more than 600,000 electric motors by 2025 and invests one billion euro by 2030 in a new plant for electric motors at the factory in Steyr. EPA/CHRISTIAN BRUNA
EPA
22.8.2024., 11:39
NEDOSTATAK KVALIFICIRANIH RADNIKA

Njemačko gospodarstvo usporava, sve manje zapošljavanja

Kronični nedostatak kvalificiranih radnika u Njemačkoj neznatno se smanjio posljednjih mjeseci jer kompanije zbog slabosti gospodarstva manje zapošljavaju, pokazalo je novo ifo-vo istraživanje, objavljeno u srijedu.

Manje od 34 posto kompanija je izvijestilo je da pronalaze premalo kvalificiranih radnika, u odnosu na 35 posto u travnju, pokazalo je istraživanje ifo instituta.

"Slabljenje gospodarstva trenutačno također smanjuje potražnju za kvalificiranom radnom snagom", rekao je Klaus Wohlrabe iz tog instituta.

U industriji je svaka četvrta tvrtka prijavila teškoće u pronalaženju kadrova, kao i sektoru maloprodaje i građevinarstva. Pružateljima usluga više ne nedostaje radne snage, a u logistici skoro dvije trećine kompanija traži odgovarajuće kandidate.

Agencije za privremeno zapošljavanje, pravni i porezni savjetnici i revizori redom su izvijestili o sličnim izazovima u nalaženju kvalificiranih zaposlenika.

Njemačko gospodarstvo slabi, pa je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,1 posto na kvartalnoj razini.

U srpnju je, pak, broj nezaposlenih porastao na 2,8 milijuna, dok je broj slobodnih radnih mjesta pao na 703.000.

No Wohlrabe upozorava da se zbog demografskih promjena i starenja stanovništva u Njemačkoj udio radno sposobnog stanovništva smanjuje, pa će nedostatak kvalificiranih radnika biti trajan i u budućnosti opet jačati.