Zagreb, 21.08.2024 - Ilustracija/ Plin u kućanstvu.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
Hina
22.8.2024., 20:06
USKORO OBJAVA NAČINA IZRAČUNA

Cijene struje i plina iste ili će blago porasti

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar u četvrtak je najavio da će Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) uskoro izići s metodologijom izračuna cijena struje i plina, a nakon toga su moguće blage korekcije mjera vezanih uz zaštitu građana i malih poduzetnika od krize.

U izjavi nakon sjednice Vlade Šušnjar je rekao da će, što se tiče cijena električne energije i plina, Hera vrlo brzo, za nekih tjedan dana izići s metodologijom izračuna. "Imali smo blage korekcije na nizozemskom tržištu, referentnom za određivanje tih cijena, međutim, imali smo i mjere proteklih godina koje su regulirale cijene i osigurale socijalnu koheziju i sigurnost za naše građane. Kao što je i uputa Europske komisije, razgovaramo o relaksiranju, tj. kalibriranju tih mjera, ali, svakako, Vlada će voditi računa i prvenstveno nam je interes sigurnost i dostupnost energije za naše građane. U tom smislu mogu najaviti da će eventalno biti nekih blagih korekcija vezanih uz mjere, ali da bi cijene trebale ostati u postojećim okvirima ili uz blagi rast, koji ne bi trebao imati negativnih efekata na građane i malo poduzetništvo, a veliki poduzetnici i u ovom trenutku plaćaju tržišnu cijenu", izjavio je Šušnjar.

Osvrnuo se i na opskrbu građana Zagreba plinom, nakon što je Međimurjeplin dobilo natječaj za javnu opskrbu Zagrepčana plinom. Kako je istaknuo, kada Hera iziđe s medotologijom izračuna cijena, i Gradska Plinara Zagreb može prema tržišnim principima građanima ponuditi uslugu opskrbe, a za građane je bitno da imaju jasno definiranu cijenu i rok na koji ugovaraju tu uslugu. Odgovarajući na upit novinara kako gleda na strah u Europskoj uniji od nestašica struje, Šušnjar je rekao kako nije vidio neki pretjerani strah, kazavši, međutim, da Hrvatska nije samodostatna u smislu izvora energije, već se oslanja na uvoz, ali pretežno iz susjednih država s istoka, BiH i Srbije.

- Ove godine problem energije je i velika suša. Nije bilo proizvodnje, a u tom smislu se mogu očitovati i na podatke o padu industrijske proizvodnje, koja dominantno pada zbog proizvodnje električne energije, zbog sušne godine. Nadamo se da će se hidrološka godina popraviti, da će se proizvodnja povećati - rekao je ministar te dodao kako trebaju voditi računa i o mjerama kako bi energetske kompanije mogle investirati u dodatne kapacitete i razvijati svoje proizvodne pogone da bismo ostvarili samodostatnost. Tu je istaknuo geotermalni potencijal Hrvatske. "Radit ćemo zajedno s Europskom komisijom na razvijanju omotnica koje bi pomogle u razvoju te energije, s obzirom na to da je ona u ovom trenutku relativno skupa", kazao je Šušnjar, ustvrdivši da bi u tom segmentu Hrvatska mogla potencijalno i izvoziti tu energiju.