Makarska, 07.08.2024 - Turisti i kupa?i na makarskim pla?ama. foto HINA/ Jure DIVI?/ ik
HINA
20.8.2024., 20:47
Špica sezone

Glavina: Ulazimo u eru održivog turizma

U jadranskim županijama ukupno je u srpnju, prema podatcima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), bilo 3,4 posto, ili oko 155 tisuća, manje turista nego u lanjskom srpnju. Pokazali su to podatci iz sustava eVisitor, prema kojima su sve jadranske županije osim Dubrovačko-neretvanske bile u minusu.

Kada je riječ o broju noćenja, Istra i Splitsko-dalmatinska županija na lanjskim su brojkama, jug je na plus jedan posto, a ostalisu u ipak nešto manjem minusu noćenja nego dolazaka. Ukupno je na Jadranu prošlog mjeseca bilo 28 milijuna i 830 tisuća noćenja, a lani gotovo 29 milijuna.

Svega je bilo u srpnju, od Europskog nogometnog prvenstva do Olimpijskih igara, što je utjecalo na dolaske - last-minute ponuda, nevremena u Italiji, visoke cijene kod nas, manji broj njemačkih i čeških dolazaka, veći dolazak Mađara... Dubrovačko je područje ove godine nastavilo s povećanjem broja letova u zračnu luku, te je od ove godine zračna luka u Ćilipima nova Ryanairova baza. S druge strane, s povećanjem zračnog prometa u obližnjem Cavtatu žale se na buku aviona, koji nekim danima počinju letjeti već nešto prije šest sati i lete do nakon 23 sata...

IDEMO U SMJERU DISPERZIJE GOSTIJU

“Nemamo više prostora za fizički rast turističkog prometa u špici sezone, već idemo u smjeru održivosti, odnosno u smjeru disperzije gostiju u predsezoni i posezoni. Pred nama je još polovina kolovoza, u kojoj očekujemo gotovo maksimalno popunjene kapacitete, a onda slijedi posezona, za koju su najave vrlo dobre, i to je ono što nas najviše zanima, rast turističkog prometa u predsezoni i posezoni. Naš cilj je odmaknuti se od pukog brojenja gostiju te ponuditi adekvatnu kvalitetu za novac i cjelogodišnje poslovanje u turizmu prema načelima održivosti”, kazao je Staničić, dodavši kako održivost nema alternative i u tom smislu smo na svojevrsnoj prekretnici.

Resornog ministra Tončija Glavinu pitali smo za komentar je li smanjenje pritiska na špicu sezone, a uz jačanje predsezone i posezone, u konačnici i cilj. Jer ako je zarada ista ili bolja, a mjesta za ručnik na plaži ima, sretniji su i gosti i domaći. "Dosadašnjim tijekom turističke godine možemo biti zadovoljni, ostvarujemo dva posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Ostvarili smo rekordnu predsezonu i, prema najavama, očekujemo i izvrsnu posezonu. Mislim da o rekordima u ovom ljetnom i najaktivnijem dijelu godine više ne trebamo govoriti. To nam nije cilj i upravo zato smo i pokrenuli kompletnu reformu upravljanja razvojem turizma na održiv način, što podrazumijeva razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma", kazao je Glavina. Naveo je i da Zakon o turizmu prvi put svim destinacijama omogućuje alate za učinkovito upravljanje turističkim tokovima, a s donošenjem podzakonskih akata, odnosno pravilnika, koje se očekuje u rujnu, slijedi i operacionalizacija svih aktivnosti. "Era politike stalnog rasta, posebice kada govorimo o kapacitetima u privatnom smještaju, jest iza nas, a era kvalitetnog upravljanja destinacijom ispred nas", poručio je ministar turizma i sporta.

I Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, prokomentirao je kako je turistička godina u skladu s očekivanjima te kako je riječ o uobičajenoj godini, s uobičajenim oscilacijama i trendovima turističkog prometa, u kojoj se sva konkurencija u cijelosti vratila u tržišnu utakmicu. U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno 14,4 milijuna dolazaka i 74 milijuna noćenja, što je u odnosu prema lani plus od dva posto u dolascima i plus jedan posto u noćenjima.