Osijek, 08. 08. 2022, Benzinska pumpa, gorivo, cijene, pumpa, pistolj za grivo,cep. Slobodnjak, Ilustracija.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
12.8.2024., 19:55
GORIVO

Benzin od utorka cent skuplji

Od utorka cijena litre osnovnog benzina u Hrvatskoj bit će viša jedan cent, a cijena dizela ostat će ista, odredila je Vlada na telefonskoj sjednici u ponedjeljak.
Kako je priopćeno iz Vlade, donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se za distributere naftnih derivata omogućava podizanje marži za tri centa. “Proteklih mjeseci Vlada je pažljivo pratila kretanje cijena na tržištu, te je donosila mjere kojima je osiguravala nižu cijenu goriva za hrvatske građane u usporedbi s nizom europskih država. S obzirom na to da su cijene na tržištu već četvrti tjedan zaredom u padu, građani neće osjetiti posljedice ovog podizanja marži. Ova mjera donesena je s ciljem osiguravanja opskrbe, s obzirom na to da mali distributeri već neko vrijeme posluju u otežanim uvjetima. Podizanje marže za tri centa eura omogućit će malim distributerima olakšano poslovanje i osigurati stabilnost opskrbe naftnim derivatima unatoč izazovima na tržištu”, istaknuli su iz Vlade.
Dodali su da će nastaviti pratiti situaciju na tržištu te poduzimati sve potrebne korake kako bi se osigurala stabilnost i daljnji razvoj gospodarstva, uz posebnu pažnju na interese građana.
Kako se navodi u priopćenju, od 13. kolovoza pa u idućih 14 dana osnovni benzin će se prodavati po cijeni od 1,53 eura po litri, što je jedan cent više nego danas, a cijena osnovnog dizelskog goriva ostat će na 1,41 euro. Litra plavog dizela pojeftinit će za tri centa, na 81 cent. No cijene plina u bocama i za spremnike će porasti, pa će tako UNP za spremnike stajati 1,21 eura po kilogramu, ili pet centi više, a UNP za boce 1,75 eura po kilogramu, što je porast za dva centa. Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene potpuno slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve uredbe, one bi iznosile za litru benzina 1,55 eura, dizela 1,50 eura, za plavi dizel 0,90 eura, za UNP za spremnike 1,41 euro, a za UNP za boce 2,04 eura, navodi se u priopćenju.