27.02.2015., Zadar - Prosvjed radnica Adrie, koje su jutros blokirale ulaz u tvornicu stecajnom upravitelju. rPhoto: Dino Stanin/PIXSELL
PIXSELL
9.8.2024., 17:48
Najveći skok prerađivačka industrija

Stečajevi u Njemačkoj na najvišoj su razini

Val stečajeva u Njemačkoj protegnuo se i na srpanj, dosegnuvši najvišu razinu u deset godina, izvijestio je Institut za ekonomska istraživanja (IWH). U srpnju je zahtjev za objavom stečaja podnijelo ukupno 1406 poduzeća, trećinu više nego lani, izračunao je IWH u istraživanju objavljenom u četvrtak. Institut analizira najnovije podatke sudova o zahtjevima za objavom stečaja i povezuje ih s bilancama poduzeća, napominje agencija dpa. U deset posto kompanija s najvećim prihodom stečajevi će obuhvatiti gotovo deset tisuća radnih mjesta, upozorili su. U 2023. godini stečaj je prema podacima zavoda za statistiku objavilo 17.814 tvrtki, 22,1 posto više nego u prethodnoj godini. Val stečajeva zahvatio je u srpnju sve sektore, ali najveći skok bilježila je prerađivačka industrija sa 145 zahtjeva u srpnju, 45 posto više nego u lipnju. Podaci za kolovoz trebali bi pokazati blagi pad, ali rujan će donijeti nastavak uzlaznog trenda, rekao je voditelj istraživanja o stečajevima u IWH-u Steffen Mueller.

To znači da će se broj zahtjeva vjerojatno zadržati iznad pretpandemijske razine, procjenjuje Mueller. IWH-ovi podaci za srpanj nadovezuju se na istraživanje savjetodavne tvrtke za restrukturiranje poslovanja Falkensteg, prema kojima su u prvoj polovini godine zahtjev za objavom stečaja podnijela 162 poduzeća s prometom većim od deset milijuna eura, 41 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Val stečajeva srednjih i velikih poduzeća u Njemačkoj pokrenuli su poskupljenje energije i materijala te slabija potražnja, a najviše zahtjeva podnijele su tvrtke u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači strojeva, citirao je poslovni list Handelsblatt rezultate istraživanja. U svibnju je Njemačka industrijska i trgovačka komora DIHK prognozirala nastavak uzlaznog trenda, istaknuvši da njemačko gospodarstvo koče strukturni problemi poput nedostatka kvalificirane radne snage.