01.07.2020., Zagreb - Snazan cumulonimbus koji je donio tucu u okolici Zagreba.rrPhoto: Bruno Fantulin/PIXSELL
PIXSELL
9.8.2024., 23:56
OSIGURANJE

Goleme štete od prirodnih katastrofa: 70 % osiguranog iznosa je na grmljavinske oluje

Ekonomski gubici iznosili su u proteklih deset godina u prosjeku 90 milijardi dolara, istaknuo je klimatolog Ernst Rauch

Prirodne katastrofe prouzročile su u prvoj polovini godine znatno veću štetu od dugogodišnjeg prosjeka, izvijestio je švicarski reosiguravatelj Swiss Re, istaknuvši oluje s grmljavinom u SAD-u i pojačani rizik od tuče.

Osigurana šteta iznosila je u razdoblju od siječnja do lipnja 60 milijardi dolara, izračunali su, naglasivši da je iznos 62 posto viši od desetogodišnjeg prosjeka.

Osobito veliku štetu izazvalo je jako nevrijeme s grmljavinom, često praćeno jakim vjetrom ili čak tornadom, utvrdio je Swiss Re, naglasivši da je osigurani iznos gotovo dvostruko veći nego lani.

Čak 70 posto osiguranog iznosa otpada na štetu koju su prouzročile grmljavinske oluje, osobito u SAD-u. To ne znači da su bile jače nego u drugim dijelovima svijeta, već da su kuće i infrastruktura u većoj mjeri pokrivene osiguranjem, naglašavaju u Swiss Reu.

Tome valja dodati i da su nekretnine u SAD-u često skuplje nego u ostatku svijeta i da su troškovi gradnje naglo porasli zbog inflacije, dodali su.

Osigurane nekretnine znatno su osjetljivije i na štetu od tuče, upozoravaju, preporučivši veća ulaganja u zaštitu od poplava i strože građevinske propise kako bi se bolje zaštitili domovi.

Procjena osigurane štete koju je objavio Swiss Re poklapa se s onom njemačkog Munich Rea, prema izvješću objavljenom krajem srpnja.

Poplave, oluje i druge prirodne katastrofe odnijele su u prvoj polovini godine 4500 ljudskih života i prouzročile štetu od 120 milijardi dolara, izračunali su u njemačkom reosiguravatelju.

Iznos je veći od prosjeka unatrag deset i trideset godina, ali je manji nego u prvoj polovini prošle godine, kada je šteta premašila 140 milijardi dolara, a osiguranje je "pokrivalo" oko 60 milijardi dolara. Razorni potres u Turskoj i Siriji u veljači 2023. odnio je više od 50 tisuća ljudskih života, ali je tek mali broj ljudi i tvrtki na stradalim područjima bio osiguran od prirodnih katastrofa.

U prvoj polovini ove godine najveću štetu prouzročio je potres u Japanu na Novu godinu, u iznosu od oko deset milijardi dolara, objavio je Munich Re.

"Ekonomski gubici iznosili su u proteklih deset godina u prosjeku nešto manje od 90 milijardi dolara", istaknuo je klimatolog Ernst Rauch.

"Osigurani gubici još jasnije ocrtavaju trend jer su u prvoj polovini ove godine iznosili 62 milijarde dolara, u odnosu prema desetogodišnjem prosjeku od 37 milijardi dolara", naveo je Rauch.