03.03.2023., Jezevo - Nedaleko Dugog Sela u polju pocela je iz tla izbijati nafta. Na teren je poslan tim za hitne intervencije. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
PIXSELL/ŽELJKO HLADIKA
7.8.2024., 16:30
TEKUĆE ZLATO

Cijene nafte porasle prema 78 dolara, prevagnula zabrinutost za opskrbu

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 78 dolara budući da su najava smanjene opskrbe iz Libije i napetost na Bliskom istoku potisnuli u drugi plan strahovanja da bi slabiji gospodarski rast u Kini i SAD-u mogao zakočiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,42 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,90 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 74,68 dolara.

Trgovce je na kraju prošlog tjedna zabrinulo zamjetno usporavanje zapošljavanja u SAD-u. Poslodavci su u srpnju neto otvorili samo 114 tisuća novih radnih mjesta, gotovo upola manje od mjesečnog prosjeka unatrag 12 mjeseci, a stopa nezaposlenosti porasla je na 4,3 posto, najvišu razinu u gotovo tri godine.

Brojke su potaknule bojazni da je najveće svjetsko gospodarstvo na rubu recesije, što bi značilo i slabiju potražnju za energentima. U srijedu trgovce je zabrinulo i izvješće udruge američkog proizvođača, budući da je, prema izvorima koji su dobili uvid u brojke, pokazalo rast zaliha nafte i benzina u prošlom tjednu, u jeku ljetne sezone putovanja.

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Kineski uvoz nafte pao je pak u srpnju na najnižu razinu u gotovo dvije godine, prema podacima carinske uprave. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu.

U utorak cijene su se stabilizirale nakon što je libijski National Oil Corp objavio da zbog prosvjeda planira postupno smanjiti proizvodnju na najvećem naftnom polju Sharara, kapaciteta 300 tisuća barela dnevno.

Trgovci istodobno strahuju za opskrbu s Bliskog istoka. Iran je najavio odgovor na ubojstvo pregovarača palestinskog Hamasa o primirju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze Ismaila Hanije. Izrael je poručio da neće prekinuti vojnu operaciju u Gazi dok ne uništi Hamas. Tel Aviv je u međuvremenu izvijestio da je ubio vojnog dužnosnika libanonskog Hezbollaha Fuada Šukra.  

"Eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla bi povećati rizik prekida u opskrbi iz regije", podsjeća analitičar ANZ-a Daniel Hynes.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 31 cent, na 75,34 dolara.