epa10508336 A sign for Wall Street near New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 07 March 2023. The Dow Jones industrial average lost 574 points on 07 March following comments by the US Federal Reserve Chairman during testimony to the US Congress that the central bank will likely raise interest rates more that initially anticipated in an effort to lower inflation. EPA/JUSTIN LANE
EPA/JUSTIN LANE
6.8.2024., 09:49
NOVI EKONOMSKI PROBLEMI

Strah od recesije prodrmao Wall Street i spustio indekse za 3 posto

Na Wall Streetu u ponedjeljak dionički indeksi zabilježili su najveći dnevni postotni pad od srpnja 2022., potonuvši oko tri posto nakon nastavka vala prodaja dionica koji je krenuo prošloga tjedna zbog straha investitora od moguće recesije u američkom gospodarstvu, a fokus prodaja bio je na 'Sedam veličanstvenih dionica'.

Dow Jones indeks potonuo je u ponedjeljak 1.033 boda ili 2,6 posto, na 38.703 boda, S&P 500 indeks pao je tri posto, na 5.186 bodova, a Nasdaq indeks za 3,43 posot, na 16.200 bodova.

Sva tri indeksa zabilježila su najveći dnevni postotni gubitak od srpnja 2022. godine, pri čemu su Nasdaq i S&P dotaknuli najniže razine od svibnja. S&P 500 je tijekom jučerašnjeg trgovanja potonuo i za četiri posto, dotaknuvši 5.119 bodova, prije nego je nadoknadio dio gubitaka zahvaljujući objavi da se aktivnost u američkom uslužnom sektoru u srpnju oporavila s najniže razine u zadnje četiri godine uslijed rasta narudžbi i zapošljavanja.

Prošlotjedni podaci o smanjivanju aktivnosti u industrijskom sektoru SAD-a u srpnju na najnižu razinu u osam mjeseci, kao i slabo izvješće o zaposlenosti, koje je pokazalo da je u američkom gospodarstvu u tom mjesecu kreirano svega 114 tisuća novih radnih mjesta nasuprot prognoziranih 175 tisuća, nagnali su investitore da počnu razmišljati o recesiji u najvećem svjetskom gospodarstvu, a to ih je  potaknulo na povlačenje kapitala iz dionica, posebice tehnoloških. 

Fokus rasprodaja dionica bio je na tzv. Sedam veličanstvenih dionica, koje su ranije i podizale indekse na Wall Streetu na rekordne razine. Nasdaq indeks već u petak zapao je u područje korekcije, što znači da je pao za više od 10 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu.

Dionice Applea potonule su 4,8 posto nakon što je Berkshire Hathaway investitora Warrena Buffeta smanjio svoje vlasnički udjel u toj kompaniji. Ujedno, Buffet je podignuo razinu gotovinske likvidnosti u tom svom investicijskom fondu na 277 milijardi dolara. Potonule su i cijene Nvidie, Microsofta, Alphabeta, Mete, Tesle i Amazona, dok je VIX indeks, mjera straha na Wall Streetu, dossegnuo najvišu razinud od kraja listopada 2020.

Trgovci oštar pad cijena dionica pripisuju dijelom i zaustavljanju tzv. vezane trgovine, prilikom koje se investitori zadužuju u zemljama s niskim kamatnim stopama poput Japana i Švicarske kako bi financirali svoja ulaganja u imovinu koja nosi visoki prinos u ostatku svijeta.

"Današnja rasprodaja nastavak je tjeskobe koja se osjetila već prošli tjedan. Počelo je s podacima o zapošljavanju prošlog tjedna, dovevši do jasnog uvjerenja da Fed treba početi djelovati proaktivnije", rekao je Neville Javeri, portfelj menadžer i voditelj tima Empiric LT Equitya.

Tržišni sudionici sada procjenjuju da su šanse da Fed snizi u rujnu kamatne stope za 50 baznih bodova na visokih 86 posto, a svega 14 posto da ih smanji tek za 25 baznih bodova.

Na europskim burzama u ponedjeljak paneuropski Stoxx 600 indeks pao je 2,2 posto, uslijed globalne korekcije cijena dionica i razbuktalog straha investitora od moguće recesije u američkom gospodarstvu. 

Istodobno, frankfurtski DAX potonuo je 1,82 posto, na 17.339 bodova, londonski Ftse indeks za 2,04 posto, na 8.008 bodova, a pariški CAC za 1,42 posto, na 7.148 bodova.