Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on Wall Street in New York City on Wednesday, July 3, 2024. The S&P 500 and Nasdaq closed at fresh record highs in a shortened trade day before the 4th Of July Holiday. Photo by John Angelillo/UPI Photo via Newscom Photo: John Angelillo/NEWSCOM
UPI/Newscom
6.8.2024., 07:40
Indeks Nasdaq zašao u područje korekcije

Oštar pad dioničkih tržišta - veliki pad i kriptovaluta

Posljednji put Nasdaq indeks zabilježio je korekciju 19. siječnja 2022. godine

Sve više pokazatelja koji upozoravaju na usporavanje gospodarskog rasta u SAD-u i posljedično jačanje uvjerenja da će Fed u rujnu sniziti kamatne stope spustilo je protekloga tjedna indekse na najvažnijim svjetskim burzama, pri čemu je na Wall Streetu Nasdaq (jedan je od glavnih indeksa američkog tržišta dionica, čine ga najveće kompanije u tehnološkoj industriji) zašao u područje korekcije, odnosno spustio se više od 10 posto od svog vrhunca.

Na Wall Streetu Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna za 2,09 posto, na 39.737 bodova, prekinuvši tako niz od četiri tjedna rasta, odnosno najdulji pozitivni niz još od svibnja. Istodobno, S&P 500 je završio tjedan u minusu od 2,06 posto, na 5346 bodova, a Nasdaq od 3,35 posto, na 16.776 bodova, oslabivši treći tjedan zaredom.

Iznenađujuće slabi podaci o broju otvorenih radnih mjesta u američkom gospodarstvu u srpnju, samo 114 tisuća nasuprot očekivanih 175 tisuća, kao i porast stope nezaposlenosti s lipanjskih 4,1 posto na 4,3 posto, neugodno su iznenadili investitore. Početkom tjedna objavljen je i indeks menadžera nabave, koji je upozorio na pad industrijske aktivnosti u tom mjesecu na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, što je sve razbuktalo strah na tržištu od usporavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

ZSE: Crobexi ojačali četvrti tjedan zaredom

Zahvaljujući snažnim dobitcima na početku tjedna, na Zagrebačkoj burzi prošloga tjedna Crobex indeksi ponovno su porasli, već četvrti tjedan u nizu, dosegnuvši nove rekordne razine, međutim nakon završetka sezone objave poslovnih rezultata i s korekcijom koja je pogodila globalne burze, pred kraj tjedna tržište je izgubilo zamah. Crobex indeks porastao je prošloga tjedna za 0,54 posto, na 2927 bodova, a Crobex10 za 1,01 posto, na 1845 bodova. Oba su indeksa porasla četvrti tjedan zaredom i dosegnula nove rekordne razine. U srpnju su oba indeksa snažno porasla, Crobex za 5,6 posto, a Crobex10 za 9,3 posto. Indeksi su veće poraste posebice bilježili u drugom dijelu srpnja, u vrijeme kada su domaće kompanije počele s objavom uglavnom solidnih polugodišnjih poslovnih rezultata. No na početku kolovoza tržište je izgubilo zamah jer je završila sezona objava poslovnih rezultata kompanija, a i na globalnim tržištima krenule su oštrije korekcije.

Sve to sada je povećalo očekivanja da će Fed znatnije smanjiti ove godine kamatne stope, počevši od rujna, i to upravo u tjednu kad su se odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjenima.

Radna mjesta

“Podaci o radnim mjestima signaliziraju da je Fed napravio pogrešku u monetarnoj politici jer nije smanjio kamatne stope već ovoga tjedna. Vrlo je moguće da Fed sada promijeni svoju komunikaciju do idućega zasjedanja kako bi otklonio svaku sumnju na rujansko smanjenje", rekao je Jamie Cox, direktor Harris Financial Groupa.

VIX indeks, koji mjeri volatilnost tržišta ili, kako ga na Wall Streetu nazivaju, mjerilo straha, premašio je 40 posto. Investitori su se okrenuli manje rizičnim klasama imovine poput obveznica, jena i švicarskog franka, a krenuli su u rasprodaju dionica, pri čemu su najveći udar pretrpjele tehnološke dionice.

Nasdaq indeks prvi je od tri glavna američka dionička indeksa koji je tako zašao u područje korekcije, budući je sada više od 10 posto u minusu od svog vrhunca od 18.647 bodova, koji je dotaknuo 10. srpnja. S&P 500 indeks sada je u minusu u odnosu prema rekordnoj razini za 5,7 posto, a Dow za 3,9 posto.

“U tijeku je dobra stara korekcija. Prošli smo put od percepcije gospodarskog uzleta do percepcije potrebe za vladinom intervencijom sa snižavanjem kamatnih stopa radi stabilizacije gospodarstva", tumači Tom Plumb, izvršni direktor i upravitelj portfelja u Plumb Funds.

Tijekom protekle 44 godine Nasdaq indeks je skliznuo u područje korekcije nakon što je 24 puta dosegnuo novi maksimum ili otprilike jednom svake dvije godine. Posljednji put taj je indeks zabilježio korekciju nakon što je dosegnuo novu najvišu razinu 19. siječnja 2022. Indeks je tada korigiran naniže za 36 posto od svoje najviše razine, dosegnuvši dno u prosincu te godine.

Zasad je Nasdaq još uvijek u plusu 11,8 posto od početka godine, a S&P 500 za 12,1 posto.

Rasprodaja

I kriptovalute su u nedelju pale jer su ulagači nastavili rasprodavati rizičnu imovinu. Bitcoin je pao za 15 %, na oko 50.000 dolara, najnižu razinu od veljače, a Ether još i više, te je ukupna vrijednost kriptovaluta potonula za oko 270 milijardi dolara, piše CoinDesk. - Rasprodaja na kripto tržištu rezultat je pada dionica na azijsko-pacifičkim tržištima. Bitcoin je pao za 15%. - Japanske burze bilježe najveći pad u jednom danu, kakav nisu vidjele godinama - piše CNN. Nikkei 225, jedan od najvažnijih dioničkih indeksa u Japanu, bilježi pad od čak 12 %.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, zabilježivši navjeći tjedni gubitak u posljednjih 17 mjeseci. Londonski Ftse indeks završio je tjedan na 8174 boda, ili 1,33 posto u minusu, frankfurtski DAX na 17.661 bodu ili 4,1 posto, a pariški CAC potonuo je za 3,53 posto, na 7251 bod. n